Här upptäcker familjer skapelsen

Konceptet Naturskoj har blivit en succé i Alingsås och samlar både barn och vuxna till att upptäcka skapelsen tillsammans. På stora bilden ses Magdalena Linder och sonen Arvid.
Konceptet Naturskoj har blivit en succé i Alingsås och samlar både barn och vuxna till att upptäcka skapelsen tillsammans. På stora bilden ses Magdalena Linder och sonen Arvid.
Frida Bådagård är kvinnan bakom konceptet Naturskoj. Foto: Privat

Frida Bådagård ville hitta ett enkelt sätt för familjer att umgås - och upptäcka mer av naturen.

Konceptet Naturskoj är nu ett stående inslag i Equmeniakyrkan Alingsås som många inte kan vara utan.

– Jag tänker att det är positivt att det här med kyrkan och Gud inte bara händer i kyrkan, säger hon.

Det var när Frida Bådagård och maken Björn var medlemmar i Betlehemskyrkan i Göteborg som tanken först väcktes.

– Jag har alltid tyckt det varit lite stressigt att få till de där längre samtalen på kyrkkaffet och kände att det inte är så lätt att hinna lära känna andra i kyrkan på de korta stunderna man har tillsammans där, särskilt som barnfamiljer.

Men det var med en försiktig optimism som idén om ”Naturskoj” först togs emot. Att träffas ute i skogen och lära sig om skapelsen, är inte det bara samma sak som scouting?

– Det kom upp någon sådan fråga men man måste väl kunna vara ute i skogen utan att det behöver kallas för scouting, säger Frida och skrattar.

Tanken med Naturskoj är inte heller att det ska bildas patruller eller att man ska lära sig göra pinnbröd. Istället handlar det om att skapa umgängesytor för både vuxna och barn.

– Förebilden var Naturskyddfsföreningens ”Natursnokarna” som är uppbyggt på lite samma sätt, man träffas med familjer och umgås i det fria, berättar Frida.

Men när väl Naturskoj var det igång blev det en fullträff. Och när makarna Bådagård för lite mer än två år sedan flyttade till Alingsås tog de med sig konceptet till sin nya gemenskap i stadens Equemeniakyrka. Även här blev det snabbt något av en succé. Numera samlas ett knappt 20-tal barn med föräldrar ungefär en gång i månaden för att umgås, grilla och lära sig om skapelsen och naturen.

Sändarens utsände Ebbe Tjernberg, 3, tog med sin pappa en lördag för att spana in vad det handlar om.

Eftersom barnen är i ganska olika åldrar, mellan runt 3 och uppemot 11-12 delas de upp i två grupper.

Den här dagen leder Ida Elsing och Anders Jannerland varsin grupp med dagens tema, att via naturen lära känna sina sinnen.

Det smakas, känns på saker i både burkform och via en slinga som snitsats ut mellan träd och buskage.

– Jag gillar russinen bäst, konstaterar Ebbe som likt de flesta i åldersgruppen ryggar tillbaka vid smaken av lök.

Att leta färger i naturen är nästa stopp, och efter att barnen snabbt identifierat grönt och sedan snokat sig fram till ett gäng andra färger väntar andakt, fri lek och grill.

– Andra saker vi har pratat om på träffarna är skogens djur, träd, vatten, svampar med mera. Till exempel gått till en myrstack och kikat, planterat frön, haft naturbingo, tipspromenad, pysslat, experimenterat med vatten för att nämna något, säger Frida och fortsätter:

– Känslan är att det är så lätt att koppla till skapelsen när man befinner sig i naturen. Jag gillar också att man inte alltid behöver mötas upp på en lekplats när den kanske allra bästa lekplatsen finns så nära, säger Frida.

Vad har du fått för reaktioner av de som är med?

– De flesta återkommer så jag tror de gillar det. Barnen ser fram emot och frågar efter det. Jag vet särskilt att ett barn berättade att han skippade fotbollsträningen för att vara med, det måste man ju se som ett bra betyg!

Även de vuxna verkar trivas, inklusive undertecknad som plötsligt hittar sig själv i ett samtal om trästaden Eksjö. Härifrån kommer nämligen en av de senaste deltagarna, Samuel, nyinflyttad till Alingsås.

En annan grundtanke med Naturskoj.

– Personligen så var Naturskoj ett jättebra sätt för oss som nya att lära känna andra familjer. Vi hade inte alls kommit in i gemenskapen i Alingsås lika lätt annars, konstaterar Frida Bådagård.

Men är det bara kopplat till
kyrkan?

– De flesta som varit med är kopplade till kyrkan på ett eller annat sätt, men det har inte bara varit medlemmar utan vänner till medlemmar som hört talas om det eller andra som sett våra annonser om det.

Hon betonar samtidigt att en viktig del är att faktiskt också ha med sig Gud i samlingen.

– Jag tänker att det är positivt att det här med kyrkan och Gud inte bara händer i kyrkan. En andakt med solen lysande på en är ju fantastiskt. Det är härligt att prata om skapelsen när en sitter mitt i den, konstaterar hon.

Personligen så var Naturskoj ett jättebra sätt för oss som nya att lära känna andra familjer. Vi hade inte alls kommit in i gemenskapen i Alingsås lika lätt annars.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne