Digitalt startmöte lockade nära tre tusen till Hönökonferensen

Hönökonferensen gör succé på nätet. Inledningsgudstjänsten sågs av närmare 3 000. Bildproducenten Albert Nolebring håller kollen på sångledaren Malin Abrahamsson. Foto: Christina Larsso

Inget kan ersätta de personliga mötena och folkfesten på ön har uteblivit. Men intresset för Hönökonferensen har varit minst lika stort som tidigare år. Inledningsgudstjänsten sågs av lika många som normalt brukar samlas i konferenstältet.

Flera av programpunkterna under årets Hönökonferens har spelats in i förväg men några är direktsända. Sändaren var med vid inledningsgudstjänsten som sändes från församlingens nya lokaler i Hönö hamn. Koncentrationen är påtaglig innan sändningen startar.

I inspelningslokalen finns ett 20-tal personer som alla på ett eller annat sätt har ansvar för gudstjänsten. Det är tillräckligt många för att dagens talare, pastor Fredrik Lignell, ändå känner att han har en församling att tala till.

– Under den här våren har vi fått vänja oss att tala till en kamera. Jag tycker inte riktigt om det. Predikan är inte en envägskommunikation. Det händer något i rummet när församlingen är medspelare, säger han.

Predikan denna första söndag i konferensen handlar om glädjen som kännetecken på Guds rike.

– Glädje ska inte blandas ihop med optimism och munterhet som riskerar att vi kör fast i oss själva. Det handlar inte om att rycka upp sig själv utan att fundera på vad som är sann glädje. Följ glädjens spår i ditt liv och se att de leder till glädjens källa som är Gud, uppmanar han.

Även Malin Abrahamsson, som är ansvarig för sång och musik, saknar den fysiska närvaron men tycker ändå att det gått oväntat bra att ställa om till digital form.

– Jag försöker visualisera att det ändå sitter människor framför sina skärmar och lyssnar och sjunger med.

Efter inledningsgudstjänsten pustar Anders Marklund, pastor i Hönö missionskyrka, ut. Han är nöjd med den första livesändningen. Det var så många som följde gudstjänsten att webbsändaren stängde ner.

– Vi räknar med att det var mellan 2 000 och 3 000 som tittade. Det är helt fantastiskt, säger han.

En digital Hönökonferens kräver minst lika mycket arbete för arrangörerna som en traditionell. Det är många ny moment som kommer till och måste planeras i detalj.

– Det märkliga är att vi mycket tidigt fick ett tilltal från Gud om att vi i år skulle förbereda oss för en digital konferens. Vi samtalade om detta och ju längre in i pandemin vi kom, desto självklarare var det att det var så vi skulle göra. Konferensen blir annorlunda, men inte sämre, säger han.

Programmet innehåller något för alla åldrar, en del nyinspelat annat från konferensarkivet. Varje kväll under konferensveckan direktsänds Magasinet, med medverkan av lokala förmågor, och avslutades med tankar av Lisa Fredlund, Marcus Olsson och Fredrik Lignell som alla var kallade som kvälls- och nattmötestalare.

Även om den traditionella Hönökonferensen inte blev av detta år så var det flera ”stamgäster” som ändå valde att besöka ön. För Monika och Magnus Hurtig från Uppsala har det varit tradition sedan flera år tillbaka att delta i konferensen.

– Vi hade redan bokat en stuga när vi fick höra att konferensen inte skulle bli av, men vi bestämde oss för att åka hit ändå. Det går ju att följa allt på webben och Hönö är en härlig plats att vara på, säger de.

Den här söndagen har de ändå smugit sig in i kyrkan och fått en plats uppe på läktaren. De är glada över att ha fått denna möjlighet men saknar gemenskapen med andra ”konferensare” men också – samtalen, förbönen och att få fira nattvard tillsammans.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne