Digitalt brödbak succé på Smögen

Kristina Grahl har satt igång bakningen inför den ekumeniska fasteinsamlingssatsningen på Smögen. Notera förklädet – givetvis Equmeniakyrkans Kongoförkläde. Kakorna till höger har Maj Ragna

På Smögen satsar Equmenia­kyrkan och Svenska kyrkan på en gemensam digital försäljning av hem­bakat bröd för att få in pengar till internationell mission.

I Equmeniakyrkan på Smögen brukar man varje höst ha en auktion som till stor del består av hemproducerade varor. Men i höstas satte coronaviruset stopp för arrangemanget som brukar locka många människor och ge ett ekonomiskt tillskott till församlingens verksamhet.

– Då kläcktes idén att vi kanske kunde göra en digital försäljning. Det blev lite av en succé som gav 70 000 kronor till församlingens arbete, berättar Kristna Grahl som är engagerad i försäljningen.

När det nu var dags för Equmeniakyrkans nationella insamling till internationellt arbete under temat Till jordens yttersta gräns kom förslaget att återigen ha en digital försäljning.

– När vi inte kan mötas i våra kyrkor måste vi hitta andra vägar att engagera oss. Behoven i världen har ju inte blivit mindre – tvärtom, säger Kristna Grahl.

Svenska kyrkans församling på Smögen stod inför samma utmaning. Även här ville man uppmärksamma kyrkans internationella insamling med temat Under samma himmel.

– I dessa tider är det ju inte så lätt att göra något för att skapa intresse för internationell mission och för att få in pengarna som så väl behövs. Därför är vi så glada över att Equmeniakyrkan bjudit in oss till det här samarbetet, säger Maj Ragnarsson som varit en av de drivande för försäljningen.

Den digitala försäljningen är organiserad i princip som de så kallade REKO-ringarna som snabbt vuxit fram runt om i landet (se fotnot). Det går rent praktiskt till så att alla som vill bidra bakar eller syltar hemma under perioden fram till 12 februari. Man tar sedan en bild på det man åstadkommit och lägger ut det på en facebooksida som skapats för tillfället. Här anger man lägsta pris.

Köparen kan sedan gå in och markera varan man vill köpa och ange hur man vill betala den. När varan är slutsåld lägger den som lagt in bilden ett meddelande om detta. Den som vill ha hjälp med att sälja något kan få det genom ansvariga för sidan.

– Man har själv ansvar och koll på försäljningen och vem som har köpt varan. Betalningen kan ske via Swish. Den 13 februari kommer både säljare och köpare till en bestämd plats för att lämna/hämta det man köpt. Det här fungerade alldeles utmärkt när vi prövade konceptet förra gången. På 45 minuter var allt upphämtat, berättar Kristna Grahl.

Resultatet av försäljningen delas lika mellan Equmeniakyrkans och Svenska kyrkans insamlingskonto för internationell mission.

Även om syftet primärt är att samla in pengar så ger samarbetet mellan kyrkorna fler positiva effekter. Maj Ragnarsson, som beskriver sig som väldigt ekumenisk, sitter både i Svenska kyrkans kyrkoråd och kyrkofullmäktige. Men hon uppskattar också det som kyrkorna gör tillsammans.

– Många i vår kyrka tycker att det är väldigt roligt att nu få tillfälle att göra något konkret för kyrkans verksamhet. De äldre, som brukar baka till andra samlingar, uppskattar att få känna sig nyttiga igen. Det viktiga är naturligtvis att vi får in pengar till internationell mission men det är bra att kunna hålla engagemanget levande även på andra sätt.

Maj Ragnarsson säger att givmildheten i Sotenäs kommun är stor. Det har aldrig varit svårt att få in pengar till viktiga ändamål. Riktigt varför det är så kan hon inte svara på.

– Men vi är öbor. Folk här, som har varit beroende av fisket, har inte alltid haft det så bra. Det har gjort att man vill hjälpa varandra.

– Nu hoppas vi på samma goda resultat som det Equmeniakyrkans digitala höstförsäljning gav, säger Kristina.

REKO-ringar är en modell för direkthandel mellan småskaliga producenter och konsumenter med fokus på mat. Producenter lägger ut sina varor på facebookgrupper där beställningen sker. REKO står för Rejäl Konsumtion. I september 2020 fanns det cirka 200 REKO-ringar med drygt 700 000 medlemmar spridda över hela landet.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne