Digital kyrkokonferens blir tio dagar lång

Kyrkokonferensen blir digital och pågår under tio dagar.

Det beslutade kyrkostyrelsen i helgen.

Det kommer också att bli sluten omröstning när kyrkoledarna ska väljas.

Årets kyrkokonferens skulle egentligen hållits i maj i Malmö, men på grund av coronakrisen har den flyttats till hösten. I helgen beslutade kyrkostyrelsen att konferensen kommer att pågå från fredagen den 18 till söndagen den 27 september på webben.

— Det kan låta långt med tio dagar, men för ett ombud kommer det nog räcka att vara inloggad en gång om dagen, säger Susanne Rodmar, som är ordförande i kyrkostyrelsen.

Styrelsen har valt att förlänga konferensen för att anpassa den till det digitala formatet. Med en längre konferens finns större möjlighet att låta samtal och debatter pågå i chat-rummen, och det finns utrymme för att både ställa frågor och få svar om motioner och styrelsens olika förslag.

Equmeniakyrkan kommer att använda systemet Voteit under konferensen. Det är samma system som EFS använde under sin konferens nyligen, och Equmeniakyrkan har tagit del av EFS erfarenheter.

Det kommer att bli en annorlunda konferens, men Susanne Rodmar ser åtminstone en fördel.

— Det kan vara möjligt för församlingar som inte planerat att skicka ett ombud till Malmö att nu delta. Vi hoppas på fler ombud, säger hon.

Konferensen hetaste fråga blir antagligen valet av biträdande kyrkoledare. Styrelsen har föreslagit Joakim Hagerius och Karin Wiborn. Arvika församling har meddelat att de kommer att föreslå Linda Alexandersson.

Representanter från styrelsen har nu haft samtal med församlingen i Arvika.

— Det var ett samtal med god ton, de berättade vad de tänkte om nomineringsprocessen och vi berättade om hur vi tänkt, säger hon.

Det presidium som ska leda konferensen kommer att arbeta vidare med frågor om kyrkoledarvalet. Det är dock klart att det blir slutna omröstningar när kyrkoledare och biträdande kyrkoledare utses.

— Varje ombud får rösta på två stycken biträdande kyrkoledare, sedan räknas rösterna och de två med flest röster utses.

Kyrkostyrelsen har beslutat att nominera Johan Einarsson som ny kyrkoledare i Region Öst. Om han väljs av kyrkokonferensen kommer han att efterträda Peter Bernhardsson. Johan Einarsson är idag församlingsutvecklare i Region Öst.

— Det fanns ett brett stöd för honom i församlingarna. Han har en förmåga att samla människor och få förtroende från olika församlingar, säger Susanne Rodmar.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne