De har tunga erfarenheter av rasism – även i kyrkan

Uchenna Okwuchukwu studerar till socionom, men är orolig för att hon inte kommer att få ett jobb eftersom hon har blivit diskriminerad i arbetslivet tidigare. ”Jag vet att det kommer bli jättesv

Rasism finns överallt. Det är Patrick Amofah och Uchenna Okwuchukwu, båda medlemmar i församlingar som tillhör Equmeniakyrkan, smärtsamt medvetna om. Även i kyrkan.

Det var en vanlig söndag. Patrick Amofah är på väg till gudstjänst. När han kliver av tunnelbanan inser han att något har hänt. Poliserna som står vid utgången iakttar alla som går förbi, men stoppar ingen – förutom honom. De frågar Patrick Amofah om han har varit inblandad i det som hänt. Han svarar nej, att han inte ens vet vad som har inträffat. Och frågar tillbaka varför han är den enda som stoppas. Han får inget svar.

– Sådana där saker händer mig hela tiden. När jag går in i en butik håller personalen ofta koll på mig, och om jag ska på restaurang kan jag bli ifrågasatt, berättar Patrick Amofah.

– Det påverkar mig jättemycket. Jag börjar i underläge och måste bevisa att jag är kompetent och trevlig. Man måste orka vara stark när det är motstånd i nästan allt.

På Patrick Amofahs arbetsplats, Upphandlingsmyndigheten, där han arbetar som hållbarhetsspecialist, projektledare och segmentsansvarig, upplever han dock att man bemöter och behandlar alla på ett rättvist sätt oavsett bakgrund.

Efter att 46-årige George Floyd i slutet av maj dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA har protesterna mot polisbrutalitet och rasism spridits från land till land.

– Det har varit jättejättejobbigt att se på nyheterna. Och det handlar ju inte bara om George Floyd, det finns en lång lista på andra som har dött på liknande sätt. Det känns nästan som att det kunde ha varit jag eller min brorsa, säger Patrick Amofah.

Uchenna Okwuchukwu, som studerar till socionom, orkade inte se klart videon på när George Floyd vädjar ”Jag kan inte andas”.

– Det är verkligen jättebra att vi pratar mer om rasism nu. Det påverkar hela samhället och människor varje dag. Min senaste hemtenta handlade exempelvis om rättvisa kopplat till miljöförstöring. De flesta människor som påverkas av den i USA är afroamerikaner, men det är rika, vita människor som har gjort skadorna.

För att få ljusare hud och förhoppningsvis bli mer accepterade har personer i Uchenna Okwuchukwus närhet börjat använda blekningskrämer.

– Om du är svart i färgen blir det svårare för dig att få en plats i samhället. Trots att jag genom åren har jobbat länge på olika företag har andra nya fått fasta tjänster före mig. Kanske beror det på att jag inte är tillräckligt bra på svenska. Men mitt språk räcker ju uppenbarligen för att vara en bra vikarie?

Det finns en djup brunn att hämta erfarenheter kring rasism ur för Uchenna Okwuchukwu. Hon berättar om situation efter situation. Som när hon blev utsatt för hatfulla och rasistiska kommentarer och beteenden av en kvinna hon jobbade som personlig assistent åt.

– Jag grät efter jobbet och bad min chef fråga henne om det var jag som gjorde något fel. Man kanske kan tänka att det beror på en sjukdom, men varför gjorde hon då inte samma sak mot andra?

– Det är jättesvårt, man förlorar självförtroendet. Och till slut försöker man att vara någon man inte är, för att bli accepterad. Man sätter på sig en mask för att bli omtyckt.

Men, hur ser det ut i kyrkan?

– Eftersom rasism är utbrett i systemet finns det överallt. Det man har i sitt huvud tar man med sig. Därför är det inte konstigt att rasism även finns i kyrkan, konstaterar Patrick Amofah.

Han är medlem i Immanuelskyrkan i Stockholm sedan många år, och har bland annat suttit i församlingsstyrelsen, ekonomiutskottet och det internationella verksamhetsrådet.

– Det är inte en perfekt församling, men vi vågar göra rätt saker i rätt riktning. Det viktiga är att våga lyfta upp rasism, att ta ett tydligt ställningstagande mot och sedan följa med i handlingar.

– Alla vita människor är såklart inte rasister, även om hela samhället behöver jobba med detta för att ta itu med problematiken. Tänk allt som skulle hända om alla frågade sig: Vad kan jag göra för att göra det bättre?

Uchenna Okwuchukwu blev väldigt glad när den svensktalande gruppen i hennes församling Equmeniakyrkan Hallunda, där hon är sångledare, söndagsskollärare och ”gör det som behövs överallt”, så tydligt och glädjefyllt välkomnade den internationella gruppens afrikanska pastor.

– Jag har aldrig upplevt rasism i min församling, däremot kan det vara svårt att förstå varandra ibland mellan de olika grupperna, säger hon.

I andra församlingar vet hon dock att det har varit svårt för svarta att få utrymme att vara ledare och predika, men gärna har fått servera fika eller städa. Och Uchenna Okwuchukwu konstaterar att hon inte har sett många svarta pastorer i Sverige.

– Vi måste börja med oss själva. Om vi inte har kärlek och inte kan acceptera varandra kan vi aldrig påverka samhället. Jesus som vi tror på accepterade alla. Om någon som är utsatt i samhället kommer till kyrkan ska den möta kärlek: Här är en plats dit du kan springa och få tröst.

LINA MATTEBO

sandaren@sandaren.se

 

 

 

Jag har aldrig upplevt rasism i min församling, däremot kan det vara svårt att förstå varandra ibland mellan de olika grupperna

Fakta: 5 steg mot rasism

Vad kan du som inte blir utsatt för rasism göra för att förändra situationen? Antirasism handlar om att identifiera och agera mot rasism.

1 Lyssna ödmjukt på dem som blir utsatta för rasism och ta deras upplevelser på allvar.

2 Skaffa dig mycket kunskap.

3 Fråga dig själv varför du bemöter vissa annorlunda.

4 Våga tala om och ta aktiv ställning mot rasism, också med dina handlingar.

5 Säg ifrån om någon uttalar sig rasistiskt. Ett avväpnande sätt kan vara: ”Det passar inte dig att uttrycka dig så där eftersom du ju egentligen inte är rasist” eller ”Du kanske inte menar något illa men det du säger nu är kränkande”.

Källa: IM Sverige, Patrick Amofah

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne