Annorlunda höjdpunkt sprids över landet

Ordinationsgudstjänsten brukar vara höjdpunkten under Equmeniakyrkans kyrkokonferensen. I år genomförs den på ett annorlunda sätt. Bilden från 2016 års kyrkokonferens. foto: Marcus Gustafsson

De komma från öst och väst, de komma från nord...men inte syd,

På söndag ordineras 18 pastorer och tre diakoner till tjänst i Equmeniakyrkans alla regioner utom den sydligaste.

På söndag ordineras Hampus Flyman till pastor. Ordinationen sker i år digitalt och regionalt inför ett fåtal närvarande gudstjänstbesökare. Men Hampus tror att det blir bra ändå. Under rådande förutsättningar, tillägger han.

Ordinationsgudstjänsten är traditionellt en av höjdpunkterna under Equmeniakyrkans kyrkokonferens. Anhöriga, församlingsfolk och vänner brukar fylla bänkraderna. Men så inte i Corona-tider.

– När vi insåg att det inte skulle gå att genomföra den planerade kyrkokonferensen i Malmö under Kristi himmelsfärdshelgen så var vi tvungna att hitta andra alternativ – inte minst när det gällde hur ordinationen av pastorer och diakoner skulle gå till, berättar verksamhetssamordnare Klas Johansson.

Söndagens ordinationsakter är alltså resultatet av ett noggrant planerande där kyrkans erfarenheter av webb-sända gudstjänster och digitala mötesplatser tagits till vara. Klas Johansson är trygg med att tekniken kommer att fungera.

Det är 18 pastorer och tre diakoner som ska ordineras och dessutom välkomnas sex pastorer från andra samfund. Dessa samlas regionalt i Equmeniakyrkor i Umeå, Strängnäs, Lidingö, Jönköping och Göteborg där de regionala kyrkoledarna leder förbönsakterna. De regionala gudstjänsterna sammanlänkas med den webbsända huvudgudstjänsten i Immanuelskyrkan i Stockholm där kyrkoledare Lasse Svensson leder själva ordinationen.

Platserna kopplas upp på Zoom så att den som tittar på huvudgudstjänsten kan se sex bildrutor samtidigt under ordinationsakten, medan ordinanderna bara kommer att se Lasse Svensson och de som finns tillsammans med honom i Stockholm.

Hampus Flyman har, som de flesta av sina kurskamrater, redan hunnit arbeta som pastor under ett år. Efter färdiga studier så har han under det så kallade vägledningsåret tjänstgjort i Vidablickskyrkan i Norrköping. På söndag ska han ordineras i Immanuelskyrkan i Jönköping där ordinationsakten leds av Johan Einarsson, som är föreslagen att väljas till ny regional kyrkoledare i region Öst.

”Det känns naturligtvis fint att vara med om detta även om jag tycker att förbönsakten under förra årets kyrkokonferens kändes viktigare. Det var då jag kände att jag blev pastor.”

Med ett besöksantal på max 50 personer så kommer Hampus bara att kunna ha ett par närstående på plats i Immanuelskyrkan.

På söndag ordineras pastorer och diakoner från samtliga Equmeniakyrkans sju regioner, förutom region Syd som i år har ett ”mellanår” utan någon ordinand.

– Om vi ska ha passande antal ordinander i förhållande till antal medlemmar i regionen så skulle vi ha en ordinand per år. Vi hoppas på två nästa år! Men i år välkomnar vi två som påbörjar vägledningsåret och en från annat samfund, säger regionala kyrkoledare Charlotte Thaarup.

Hon skulle gärna se att Equmeniakyrkans pastors- och diakonutbildning vore mer geografiskt utspridd. Det skulle hjälpa människor i alla åldrar, som bär på en kallelse, att kunna förverkliga den. Charlotte Thaarup tror att bibelskolor och ungdomsledartjänsterna är viktiga ingångar till kallelsen.

Även om Equmeniakyrkan haft stora pastors- och diakonkullar de senaste åren så är det fortsatt viktigt att lyfta kallelsefrågorna, säger Klas Johansson.

– Det gör skillnad om man pratar om kallelsen och lyfter frågorna i olika sammanhang. Många pastorer och församlingar är duktiga på det och det avspeglar sig också i ansökningarna till våra utbildningar, säger han.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne