122 000 såg tv-gudstjänst

Peter Bernhardsson gick genom rutan. Foto: per erik lund

Över 120 000 personer följde den livesända gudstjänsten från Equmeniakyrkan i Hovslätt i söndags. Tusentals fler än en vanlig söndag, och då är ändå inte tittare i playkanaler medräknade.

– Häftigt med all respons, säger föreståndare David Hjelmqvist.

När beslutet om att bara 50 personer fick samlas vid offentliga tillställningar hade Equmeniakyrkan i Hovslätt redan tagit beslutet att skippa kören.

– Vi hade tänkt att ha med dem först men redan innan de nya restriktionerna kom resonerade vi oss fram till att det inte kändes rätt med så blandade åldrar och att man skulle stå tätt intill varandra, berättar Hjelmqvist.

I sammanhanget kanske ändå en liten sidoeffekt av coronaviruset, som förutom mänskligt liv de senaste veckorna också varit orsak till att människor behövt lämna jobbet och att företag står inför tuffare tider än de någonsin trodde var möjligt.

– Jag känner att det var bra av SVT att i det läget lyssna på efterfrågan kring gudstjänst som något som kan ge människor hopp och tro, menar Hjelmqvist.

Responsen som följt den live-
sända gudstjänsten i söndags kunde han knappt drömma om.

– Det har ringt, folk har sms:at och mailat. Jag hade förväntat mig en del respons men inte att alla skulle vara så här positiva. De flesta har bara ringt för att tacka och det är från alla möjliga håll och sammanhang. Ett särskilt starkt samtal var en man som ringde från karantän i Spanien och grät över att gudstjänsten gett honom hopp, berättar David Hjelmqvist.

Sändaren kan berätta att tittarsiffrorna vida översteg dem en vanlig söndag. Även om de stigit något, med stor sannolikhet på grund av corona, var rekordet från våren strax under 100 000 tittare. I söndags landade de på 122 000 personer enligt MMS, som genomför tittarundersökningarna.

Men då är bara de som verkligen satt vid sin tv och kollade på gudstjänsten live inräknade. När siffrorna från play sedan är sammanställda lär det skjuta i höjden ännu mer.

– Det är väldigt roligt, men de flesta jag har pratat med har sett det på play och enligt produktionsteamet är det på ett sätt ännu säkrare siffror så det ska bli kul att se på dem också, menar Hjelmqvist.

Förutom att Peter Bernhardsson, regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan öst, predikade fanns också en tydlig ekumenisk prägel på gudstjänsten med representanter från såväl Svenska kyrkan som Alliansmissionen på plats.

– SVT hade ett önskemål om ett ekumeniskt inslag och för oss kändes det självklart att förmedla hopp som en enad kristenhet. Som kyrka och kyrkor har vi mitt i detta en jättemöjlighet att förmedla tro till de människor som i de här tiderna börjar söka efter något mer. Jag tror att det finns en andlig dimension här, att när allt ställs på sin spets börar människor att reflektera över existensiella frågor på ett annat sätt. Det är viktigt att vi nu inte ställer in utan om och kan möta den längtan, nyfikenhet och intresse som människor får för tro i sådana här situationer.

I samband med liveinspelningen bandades också ytterligare tre gudstjänster som kommer att sändas senare i vår.

– 10,17 och 24 maj är det planerat, konstaterar David Hjelmqvist.

Hur gör ni annars i er församling efter nya 50-begränsningen?

– Vi har ju lite tur kanske då att vi snart har tv-gudstjänster igen, men under april kommer vi antagligen sända via webb eller liknande.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.