Domstol kan upphäva amerikansk aborträtt

Både anhängare och motståndare till aborträtten har demonstrerat utanför USA:s högsta domstol sedan det blev känt att domstolen kan vara på väg att ompröva det domslut som gav landet legala aborter. Foto: Alex Brandon

USA:s högsta domstol kan vara på väg att ompröva rätten till abort. Nu hoppas Människovärde att det ska påverka Sverige.

Aborträtten i USA vilar inte på politiska beslut utan på en dom i landets högsta domstol. Genom det berömda målet Roe mot Wade år 1973 öppnades möjligheten att genomföra legala aborter i USA. Sedan dess har abortmotståndare försökt att få domen upphävd.

Eftersom Donald Trump under sin presidentperiod tillsatte tre domare har domstolen nu en solid konservativ majoritet, vilket möjliggör en omprövning. Delstaten Mississippi har tidigare begärt att domen i fallet Roe mot Wade ska upphävas, vilket domarna nu diskuterar. Ett utlåtande ska komma i sommar, men redan nu har ett arbetsdokument läckt och publicerats på sajten Politico. Enligt det dokumentet vill en majoritet gå emot den tidigare domen. En domare har nu bekräftat att dokumentet är äkta, men inte domstolens slutgiltiga besked.

Ett eventuellt upphävande skulle inte innebära ett totalförbud för abort i USA, men det skulle möjliggöra för de delstater som önskar att förbjuda det. Flera delstater har infört lagar mot abort som skulle träda ikraft genast om Roe mot Wade upphävs, och bedömare menar att ett 20-tal delstater skulle kunna få abortförbud.

Det läckta dokumentet har lett till ett ramaskri bland dem som försvarar aborträtten, och förväntan hos dem som vill upphäva den. Flera delstater där en majoritet är för abort har sagt att de nu kommer att införa rätten till abort i sin konstitution, bland annat vill Kalifornien göra det.

I Sverige står alla riksdagspartier bakom den svenska abortlagstiftningen. Organisationen Människovärde hoppas dock att en amerikansk omprövning kan påverka Sverige.

- Man kan åtminstone hoppas att det blev en större öppenhet för att det finns fler än en åsikt i abortfrågan. Det är till exempel inte sunt att hela riksdagen i stort sett har samma åsikt, säger Brita Storlund, som är kommunikatör.

 Skulle ni önska att det blev en debatt i Sverige också kring aborträtten?

- Vi skulle gärna se att fler vågade ifrågasätta exempelvis följande: att vi har avhumaniserat det ofödda barnet, att många kvinnor och män lider av sina erfarenheter av abort och att vi har en abortgräns där livsdugliga barn aborteras, säger hon.

RFSU är dock oroade. I ett uttalande säger Kristina Castell, sakkunnig på RFSU, att det vore förödande om lagen rivs upp.

- De som vill göra abort kommer att behöva resa långt för att få tag i den vård de behöver. Det är långt ifrån alla som har råd och möjlighet till det. Det blir en klassfråga. USA:s fattigaste kvinnor förlorar rätten att själva bestämma över sin kropp och riskerar att dö av osäkra, illegala aborter, säger hon.

Fakta: Abort i USA

Nästan hälften av de kvinnor som genomgår abort i USA  räknas som fattiga. De flesta är mellan 20 och 30 år, och svarta kvinnor är kraftigt överrepresenterade. Antalet aborter har minskat i USA under det senaste decenniet. 630 000 aborter genomfördes 2019.

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lars
Hej Att ta död på barn är mord, Och nu leder det till dödshjälp vad blir nästa steg

 

Till minne

Söndagsservice