Unga lämnar tron utan apologetik

Micael Grenholm Ordförande för Svenska apologetiksällskapet

Bernt Wåhleman ställer högst relevanta frågor om varför unga försvinner från församlingarna (Sändaren 25/7). Individualism, materialism, familjebildning och bristande andaktsliv är några av de faktorer han identifierar som förklaring till att unga glider från tron och församlingen.

Medan jag håller med om att detta definitivt spelar in skulle jag även vilja lyfta fram vikten av apologetik, att försvara tron intellektuellt. Detta är något som internationell forskning ofta betonar i studier kring varför unga lämnar församlingen.

Försök sätta dig in i hur det är att vara ung kristen i Sverige i dag. Det du får höra om kristendom och religion i skolan från både klasskamrater och lärare är ofta av en helt annan art än det du hör i kyrkan. Forskning visar att svenska skolor ofta har en ateistisk grundinställning i undervisningen. Icketroende ungdomar fångar ofta upp huvudlösa påståenden om religion från internet (såsom att Jesus aldrig har funnits eller att religion orsakar alla krig) som deras kristna klasskamrater ofta inte vet hur de ska svara på.

Kristna ungdomar spenderar betydligt mer tid i skolan än i kyrkan. Med tanke på att kristendomskritiken är så utbredd, radikal och har en status av att vara ”intelligent” och ”rationell”, är den stora frågan inte varför många ungdomar lämnar församlingarna, utan varför det är några som stannar!

Den kognitiva dissonansen mellan att under flera år höra att Jesus uppstod på söndagen och att mirakler är omöjliga på måndagen blir till slut outhärdlig för många ungdomar. Lösningen ligger då i att antingen tona ner trons betydelse, eller överge den helt.

Hur kan vi som församlingar adressera detta? Genom att ge plats för ärliga frågor i vårt ungdomsarbete och hjälpa ungdomarna tänka apologetiskt. De behöver kunna lyfta invändningar som de möter i klassrummen eller på sociala medier, och få hjälp att formulera svar på dem.

Equmenias plan ”Växa i tro” är ett steg i rätt riktning, där ungdomars behov av att förankra tron intellektuellt möts med strategier för att ge bibelberättelserna mening. Inom Svenska apologetiksällskapet har vi utarbetat konceptet ”Ärliga frågor” för att hjälpa ungdomsgrupper att tränas i apologetik.

Det väsentliga är inte att ungdomsledarna ska kunna svara på alla tusentals frågor människor kan tänkas ha, utan att skapa en trygg miljö där frågor kan stötas och blötas och där man tillsammans kan tipsa om resurser som adresserar dem. En sådan apologetisk kultur i församlingarna kommer skapa ett ökat självförtroende och evangelisationsvilja hos unga kristna.

När detta kombineras med en kärleksfull gemenskap, genuin tillbedjan, träning i bönerytm och andaktsliv samt upptäckarglädje i bibelordet, då får vi starka församlingar som inte bara tål generationsväxlingar – utan ser fram emot dem.

 

 

Micael Grenholm, Ordförande för Svenska apologetiksällskapet

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Ulf Hedin
Jag tror att Mikael Grenholm bör upprätta en lista på resurspersoner som kan ställa upp i första hand i församlingar med att svara på frågor som handlar om argument för och emot tron. Jag själv har ställt upp några gånger i Jämtland. Ser vi behoven och vet vilka resurser vi kan använda oss av så kan vi göra något.
Thomas Kärrlander
Fast de flesta som kallar sig kristna har ändå "vetenskapsmännen" som sina fariséer och deras teorier är alltid överordnade Guds Ord. Det påståendet är mycket enkelt att bevisa, för hur många kristna vågar släppa tagit runt sin älskade snurrande glob och solen som världens centrum?
Thomas Kärrlander
Fast även de allra flesta vuxna kristna har så svag tilltro till Guds Ord att ”vetenskapsmännens” teorier är överordnad Bibeln. Genesis är ett bra exempel. Finns det ens en enda pastor i sverje som vågar släppa taget om sitt kära snurrande klot och solen som världens centrum?
Thorsten Schütte
Nu blir jag nyfiken på Din världsbild, Thomas! Snurrar solen runt jorden i den? Förklara!
Thomas Kärrlander
Thorsten, om du öppnar Bibeln och läser vad det står, där är också min världsbild. :) Nåd och frid. Thomas