1

Ta tåget på semesterresan

Gunnel Miller Lövoll

Klimatmötet i Polen har påmint om hur bråttom det är att rädda planeten. I stort sett all konsumtion påverkar klimatet och måste förändras, särskilt våra matvanor.

Utsläppen från flyg måste också minska drastiskt. Men svenskars flygande ökar och största andelen är nöjesflyg – en lyx som bara den rika delen av världen har råd med. Om alla människor på jorden flög lika mycket som svenskar, skulle utsläppen bli så katastrofala att till och med flygbolagen skulle bli betänksamma.

Många lägger allt ansvar på politikerna, men rädslan hos dessa att förlora röster verkar omöjliggöra nödvändiga förslag. Vissa politiker tycker till och med att vi ska flyga ännu mer – för att öka flygbolagens resurser till forskning. Vilken läkare skulle uppmana sina lungcancerpatienter att fortsätta röka för att stimulera cancerforskningen? Det räcker inte att vänta på politiska beslut. Alla måste ta sitt ansvar. Det skulle förhoppningsvis ge politikerna mer mod.

Vissa litar helt på den tekniska utvecklingen. Den är vi väl alla positiva till. Men det är ju bråttom! Skogar brinner, orkaner dånar, isar smälter i rasande fart. Och hur sannolikt är det att tekniken på bara några år kan minska utsläppen till en hållbar nivå trots ökat flygande?

Klimathotet är förvisso svårt att ta in – det känns overkligt och är lätt att förtränga. Medierna har ett stort ansvar att öka människors insikt, men uppträder ofta kluvet. Man kan skriva en allvarlig artikel om klimathotet och på nästa sida propagerar man obekymrat för sådant som ökar koldioxidutsläppen, till exempel resor. Sändaren verkar ofta ta klimatfrågan på stort allvar, men är inte heller helt konsekvent. I Sändaren 49/2018 fanns bra klimatinslag men också en artikel om Syracusa och i faktarutan kunde man läsa att ” till S. tar man sig enklast med flyg” om man inte … ”väljer att ta bil…” Lätt som en plätt. Int e ett ord om koldioxid. Inte minsta lilla tips om att det går att ta tåget till Sicilien. Medvetenheten måste bli konkret!

Gunnel Miller Lövoll,
1 Kommentarer
Thomas Kärrlander
Inte en enda ord om den plåga som vi dragits med i alla tider! Vad är det som förbrukar allra mesta av våra resurser? Är det kanske att vi i sverje inte sopsorterar tillräckligt effektivt, eller är det våra SUVar tor till dagis, eller kanske semesterflyget till Thailand? Gunnel, vad tror du? Uppenbarligen har du inte en susning vad du skriver om. Hur vore det om du, med alla andra klimathysterister istället tog reda på vad som plågar oss mest i Guds Skapelse! Hint 1: Fråga våra kristna bröder/systrar i Jemen, Syrien, Irak, Iran, Kina, NK vad som plågar dem mest. Hint 2: En enda av US Navys hangarflotta skulle kunna försörja alla fattiga i världen och de har SEX STYCKEN av dessa flottor! Alltså, så vad tror du äter mest av världens resurser!!

Mer inom samma ämne

Debatt

Mer inom samma ämne