2

Pinsamt ledarstick

Bernt Jonsson

Helt motiverat kritiserar Josefin Holmström den antisemitism som här och var visar sitt fula tryne. Hon kunde samtidigt ha passat på att varna för den islamofobi som inte så få gjort till sin.

Ledarstickets avslutande avsnitt blir dock direkt missvisande. Det påstås, att Svenska kyrkan stöder BDS, att BDS kan jämföras med nazisternas ”Köp inte från judar” och att Svenska kyrkan möjligen glömt att Jesus var jude.

Tre fel på nio rader:

* Svenska kyrkan har inte ställt sig bakom BDS trots vädjan från palestinska kyrkoledare. Tvärtom säger Svenska kyrkan i sitt positionspapper (december 2016), att de ”tar ställning mot en bojkott av Israel inom de internationellt erkända gränserna”. Deras utgångspunkt är folkrätten. Om denna sedan leder till ”slagsida åt det palestinska hållet” säger det rimligen något om situationen på marken.

* BDS handlar inte om judar utan om israelisk politik, även om Netanyahu gör sitt bästa för att motverka den viktiga distinktionen.

* Att Jesus var jude vet alla. Däremot var han inte israelisk nationalistisk högerpolitiker. Liksom inte heller Paulus. Hans grundsyn att ”här är ingen längre jude eller grek” borde i dag få sin motsvarighet i att ”här är ingen längre israel eller palestinier”. Kristen tro är universalistisk och gäller för alla.

Josefin Holmströms debut som ledarskribent blev pinsam. Bättre lycka nästa gång!

 

 

Bernt Jonsson,
2 Kommentarer
Robert Larsson
Jag gläder mig mycket över att Sändarens ledarredaktion breddats. Det gör att tidningen förhoppningsvis kan ha en mer balanserad hållning rörande exempelvis konflikten mellan Israel och palestinierna. Förstår att det kan vara jobbigt för de som vant sig vid den svenska konsensusen att Israel allt som oftast är boven, vilken tyvärr också smugit sig in i kyrkans värld. Tack Sändaren och Josefin Holmström!
Holger Nilsson
Instämmer med denna skribent, det behövs balans i Sändaren i denna fråga.

Mer inom samma ämne

Debatt

Mer inom samma ämne