2

Häxornas revansch

Philip DeCroy

År 1487 gavs Malleus Maleficarum ut vid teologiska fakulteten i Köln. Boken, som blev mer känd under titeln Häxhammaren, var en instruktionsbok i jakten på häxor och blev näst Bibeln den mest sålda boken av sin tid.

Genom kapitlen kunde man lära sig att kvinnor genom sin svagare natur och sitt klenare intellekt var mer mottagliga för Satans lockelser. Med boken i händerna gav sig maktens män ut på jakt efter smarta flickor, starka kvinnor och kloka gummor. Under den svenska häxprocessen, kallad för det stora oväsendet fördes drygt 400 kvinnor i olika åldrar till tortyr med glödande järn och avrättningar på brinnande bål.

För Bard, Kjöller och Heimerson är #Metoo ett uttryck för en ny häxprocess. Jag tänker precis tvärtom, det vi ser nu är häxornas revansch. Det är en tryckvåg mot strukturer och beteenden som skrämmer och förminskar och det är upprop för att slippa anpassa sig.

Ingen borde behöva låtsasprata i mobilen på väg hem för att vara i fred. Ingen skall tvingas avstå hörlurar på joggingturen i rädsla för överfall. Ingen ska behöva välja bort favoritkläder för att de kan uppfattas av någon annan som för ”slampiga”. Ingen skall behöva se män blotta sig i kollektivtrafiken eller tvingas acceptera sexism och regelrätta övergrepp som en del av studier, karriär eller en förvriden branschkultur.

Men för att göra det möjligt finns det bara en sak att göra och det är att lyssna. Vi skall lyssna till varenda berättelse från vareviga bransch som nu väller fram. Sedan skall vi tillsammans göra om och göra rätt. Då måste vi bygga om samhället från grunden så att det som belönats istället bestraffas och där de som fått bära skammen upprättas. På vägen kommer många och mycket av det som varit norm och regel att falla och det är både nödvändigt och efterlängtat. Låt muren falla, en gång för alla.

  

Philip DeCroy ,
2 Kommentarer
Thomas Kärrlander

Ja, Philip det är väl så att du kan tycka att det är "häxornas revansch", ändå tills det är din tur att brännas på bålen...

"Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss." (1 John 1:8) 

Nicklas Sundberg
Det finns något att lära av alla. Vi behöver försvara allas lika värde, försoning i att vi alla är människor och eftertankens kranka blekhet, när vi snabbt får det ena efter andra drevet.

Mer inom samma ämne

Mer inom samma ämne