Gjorde vi fel som firade katolsk mässa?

Sitter och läser Sändaren. Det har jag gjort regelbundet sedan 1949. I dagens nummer läser jag att påven skall komma på besök till Lund. Vad bra, ta väl emot honom och även jag hoppas på en framtida ordning, där vi alla kristna kan dela den heliga nattvarden offentligt, men varför vänta på beslut enbart från ”ledarna” i de olika kyrkorna? Det kan ta lång tid. Jag och min älskade hustru Aurora, som gick hem i en hjärtinfarkt för snart nio år sedan, hade inte tid att vänta så länge.

Under de 52 år vi var gifta reste vi i 34 länder, de flesta tillsammans, men 24 länder cyklade jag genom ensam. Varje söndag, om det var möjligt, besökte vi närmaste kristna kyrka utan tanke på konfession. Det var allt från grekisk ortodox, katolsk, olika nationella ortodoxa, pingst, bapist, metodist och flera andra. Alltid var vi frimodiga och tog emot Herrens Heliga Nattvard. I Sverige har vi vänner i nästan alla frikyrkor, dem följde vi till nattvaren i ”deras” kyrka

Åtminstone när jag kom som cyklist utomlands måste de flesta ha förstått att jag inte hörde hemma i ”deras fålla”, men aldrig någonsin höjde man på ögonbrynen, eller markerade någon ovilja att dela nattvarden med mig. Tvärtom: gamla tanter, skäggiga gubbar och tjusiga ungdomar kramade om mig, och ofta fortgick gemenskapen efter gudstjänsten.

Har vi gjort fel? Jag tror inte det, och skulle det, mot förmodan, vara så då tror jag fortfarande på en nådefull, förlåtande Gud. 

 

 

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
sven
Jag har också "syndat" och tagit emot nattvarden i katolsk mässa. Det känns som ett önskvärt fall av civilolydnad inom tron.
Thorsten Schütte
Även jag har ovetande deltagit i katolsk nattvard, i Tyskland och sedan vid kvällsvespern i Uppsala eftersom inget talade om för mig att man inte fick. Nu vet jag och låter bli, men längtar efter den dagen det officiellt blir möjligt!
Thomas
Som vanligt vänder vi oss till Skriften för svar: "Den tjänare som vet sin herres vilja men ingenting ställer i ordning och inte handlar efter hans vilja, han skall piskas med många rapp. Men den som inte känner till den och gör något som förtjänar spöstraff, han skall piskas med få rapp. Var och en som har fått mycket, av honom skall det krävas mycket. Och den som har blivit betrodd med mycket, av honom skall det utkrävas så mycket mer." Svaret är alltså ett entydigt JA, men genom Jesu så blir vi förlåtna när vi bekänner vår synd.