Equmeniakyrkan behöver en socialteologi

Urban Wetterroth

I Sändaren läser jag nu i årets början om en strid i Svenska Missionsrådet, om policyn för deras stöd till kvinnohälsovård och pedagogiskt/socialt arbete inom sexualitets- och samlevnadsfrågor i samhället.”

Kanske det vore bra för oss läsare att förklara vilken roll och uppgift det Svenska Missionsrådet har. Men jag ser att de besitter kunskap om samlevnad, hälsa och sexualitet – hoppas också vårt Equmeniasamfund, och den ekumeniska kyrkogemenskapen i Sverige, klart vågar stå för denna kunskap och medvetenhet, så betydelsefull i mötet med unga, familjer och parrelationer, och även i pedagogiskt och kurativt arbete i kyrka och samhälle.

Kyrkan kan som bäst ge dessa frågor – om hur barn blir till, kvinnohälsovård och fortsatt eller avbruten graviditet – ett rättmätigt socialt, filosofiskt och psykologiskt sammanhang, inte minst att se dem utifrån den kärlek, omsorg och ödmjukhet i en relation de bör byggas utifrån. Men kyrkan behöver också själv kunskap, inte minst från hälso- och sjukvården och från socialt arbete, och i realism lyssna till människor och se deras hela situation.

Förslaget under en kyrkokoferens för några år sedan – just när det nya ekumeniska samfundet formades – om att vi inom Equmeniakyrkan borde arbeta fram och formulera en socialteologi, tror jag är mer angeläget än någonsin för både oss som kyrka och i relation till förtroendevalda parlament, en vidare samhälsdebatt och till myndigheter/ yrkesliv och forskning.

Just de frågor om hälsovård, sexualitet och samlevnad som nu är uppe i ekumeniska organ, skulle kunna ges en bra analys och dialog där, tillvänd både individer och kunskap/erfarenhet i samhället.

 

 

Urban Wetterroth,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne

Debatt

Mer inom samma ämne