400 baptistförsamlingar i Ukraina har gått förlorade

Att så många ukrainare lämnat landet gör att många församlingar slutar att fungera. Foto: Sergei Grits

När människor flyr från Ukraina utarmas landets baptistsamfund. En baptistledare varnar för stora utmaningar inför framtiden.

Det är i en intervju med Baptist press som Yaroslav Pyzh, president för det Baptistkyrkans teologiska seminarium, säger att 400 baptistförsamlingar har förlorats av de 2300 församlingar som fanns i landet när Ryssland anföll i februari.

Detta har inte bara skett genom att kyrkobyggnader har förstörts, många församlingsmedlemmar har flytt från sina bostäder vilket gjort att lokala församlingar inte längre är livaktiga.

– Sedan kriget startade, för sex månader sedan, har vi förlorat omkring fyrahundra baptistkyrkor. Den verkliga utmaningen är att återuppbygga ledarskapet, för om du återuppbygger kyrkorna men inte har några pastorer som leder dem så är det meningslöst, säger han.

Liknar vid Jerusalems återuppbyggnad

Yaroslav Pyzh jämför situationen med den utmaningen Nehemja mötte när han skulle återuppbygga stadsmuren runt Jerusalem efter den babyloniska fångenskapen.

– Det handlar inte bara om att återuppbygga muren, utan om att bygga nationen Israel och återuppväcka tillbedjan till Gud. Det är samma sak här i Ukraina.

Enligt Yaroslav Pyzh har många pastorer lämnat krigsdrabbade områden, och där finns nu få som kan förmedla budskapet om hopp. Han frågar sig hur mycket som finns kvar efter kriget.

– Kyrkan är inte en byggnad. Kyrkans folk lämnar och bosätter sig i USA eller Tyskland, eller andra platser. Och med människorna följer pastorerna.

Gåvorna minskar

Men många pastorer har också stannat och arbetar med hjälpsändningar och stöd. På seminariet utbildas själavårdare och ledare som kan hjälpa till att återuppbygga drabbade samhällen. Kyrkan bygger också upp center över Ukraina för att förmedla nödhjälp och stöd till befolkningen och till flyktingar.

Enligt Yaroslav Pyzh har dock det finansiella stödet från utlandet minskat kraftigt över tid.

– Generellt så har gåvorna minskat kraftigt, det är stor skillnad jämfört med för några månader sedan. Människor är trötta på kriget, säger han.

Taggar:

Ukraina

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice