World Watch List: Allt fler kristna afrikaner förföljs för sin tro

Irak

Kristna i Bagdad i samband med påvens besök 2021.  Foto: Khalid Mohammed/AP

För 30:e gången presenterar den kristna organisationen World Watch List. Förföljelsen av kristna ökar än en gång i världen - värst är trenden i Afrika. Det går väldigt snabbt där, säger svenske generalsekreteraren Peter Paulsson.

I 30 år har Open Doors presenterat sin lista, world watch list, över länder med starkast kristen förföljelse i världen. På senare år har listan fått allt mer uppmärksamhet även utanför kyrkans väggar – och generalsekreterare Peter Paulsson tror att medvetenheten ökat i väst.

– Jag tror också det handlar om att vi för några år sedan öppnade upp mer kring hur vi mäter och verifierar förföljelse, förklarar han

Presenterar materialet i rksdagen

Därför har han gott hopp om att det ska finnas ett intresse att lyssna till den presentation av materialet han har i riksdagen under onsdagen.

De länder som funnits med på ”extrem förföljelse” är i stort sett intakta, men till en början kan det verka som om något stort är på gång att hända i Afghanistan, som tappar 14 ”poäng” och går från att vara världens värsta land för kristna till nionde.

– Men vi ska vara försiktiga med att tänka att det blivit bättre. Situationen är antagligen minst lika allvarlig, men de inträffade övergreppen har minskat, antagligen helt enkelt på att många av landets kristna gått helt under jord, dödats tidigare eller flytt utomlands. Han utvecklar:

– Talibanerna gick ju tidigare och knackade dörr för att leta efter kristna vilket gjorde att förföljelsen var ännu högre men nu har Talibanerna också bytt fokus något från minoriteterna till sitt eget statsbygge, konstaterar Paulsson som också noterar att det blivit svårare för flera hjälporganisationer att verka i landet. Och kanske  också att snappa upp saker som händer där.

Det här är ju en ganska tung läsning och under de 30 år vi presenterat listan har det inte blivit bättre för kristna. Peter Paulsson

Värstingen på listan är Nordkorea, följt av Somalia, Jemen och Eritrea. Bland de starkaste trenderna märks fler afrikanska länder som ökar på förföljelselistan. 

– Det är en trend vi ser gå väldigt snabbt om man tittar ett tiotal år tillbaka. Det ska nog kopplas samman till den idé som funnits sedan samarbetsorganet OIC (Organisation of islamic cooperation) höll  konferens i Abuja 1989*.  OIC (som samlar flera starka muslimska länder) har sedan haft en tydlig ambition att stärka islams ställning på kontinenten, förklarar Paulsson.

Han fortsätter:

– Det har lett till att du parallellt har grupper som stärker politisk makt sida vid sida och arbetar för att införa sharaialagar, med grupper som dragit åt det extremistiska hållet. 27 grupper i Afrika har till exempel svurit trohet åt islamiska staten, berättar Paulsson.

Han menar att i konflikt med detta växer i samma områden den kristna kyrkan som i vissa fall motarbetas både av lokala politiker och extremistiska grupper.

– I dag har vi ett stort antal länder från Afrika som ligger på vår topplista. Även länder med traditionellt stark kristen tradition, berättar Paulsson.

Nicaragua ny på listan

Ny på 50 värsta-listan är sydamerikanska Nicaragua, där Equmeniakyrkan inte minst har ett viktigt arbete i den konfliktfyllda Moravakyrkan. Landet har hoppat ”nio” poäng sedan förra året och klassas som ett land med allt allvarligare förföljelse av kristna.

– Det beror delvis på att regimen inte kan hålla de starka kriminella grupperingarna i schack, men också på att regimen själva stundtals är i konflikt med kyrkorna. Vi pratar om en marxistisk kommunistisk stat som, även om kyrkan varit en respekterad instutition, också ser den som en rival, menar Paulsson.

Han berättar att landet idag är drabbat av återkommande attacker på kyrkobyggnader.

Finns det någon ljuspunkt?

– Det här är ju en ganska tung läsning och under de 30 år vi presenterat listan har det inte blivit bättre för kristna. Men fler uppmärksammar det och vi hoppas också kunna bidra med verktyg till riksdagsledamöter och andra kring hur de kan agera för att det ska bli bättre för förföljda minoriteter i världen.

*Vad Abujadeklarationen innehöll och vad som sagts i efterhand är omdiskuterat.

Fakta: Länder i världen med extrem förföljelse

1. Nordkorea 
2. Somalia
3. Jemen
4. Eritrea
5. Libyen
6. Nigeria
7. Pakistan
8. Iran
9. Afghanistan
10. Sudan
11. Indien

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne