Sofia Camnerin: Viktigt för SKR att vara balanserade

Gaza

Sveriges kristna råd kräver eldupphör för civila och mot civila mål. Som en part i Sveriges interreligiösa råd har dock svårig­heter om ett enat uttalande om Israel/Hamas-konflikten. Foto: Hatem Moussa/AP/TT

Sveriges kristna råd ­kräver eldupphör för civila och mot civila mål. Samtidigt är framtiden för rådets följeslagarprogram högst osäker.

De följeslagare som fanns på plats på Västbanken fick återvända till Sverige efter Hamas terrorattack. I dagsläget är det oklart när nya följeslagare kan vara på plats.

– Det är definitivt många osäkra faktorer just nu. Sam­tidigt kvarstår behovet av internationell närvaro på Västbanken. Vi hör från följeslagarprogrammets lokala personal på plats att läget är väldigt spänt, säger Sarah Mossop, som är samordnare för följeslagarprogrammet.

Översyn av biståndet till Palestina

Regeringen har aviserat en översyn av biståndet till Palestina, och fram till dess att den ­utredningen är färdig så pausas utbetalningarna.

– I väntan på att översynen är klar så fortsätter vi arbetet enligt plan, för att vi ska kunna vara beredda att skicka ut följeslagare när situationen tillåter det. Men det kan tidigast göras efter årsskiftet, säger hon.

Följer noga utvecklingen i området

Sveriges kristna råd är huvudman för följeslagarprogrammet, och man följer noga utvecklingen i området. I förra veckan uppmanade Sveriges kristna råd till eldupphör och att parterna måste att skydda civila.

– Det borde inte vara kontroversiellt att kyrkorna envist fortsätter att hävda att krig och våld inte kan vara rätt väg, säger Sofia Camnerin, Sveriges kristna råds generalsekreterare.

Vi måste ge odelat stöd till den judiska gemenskapen, men också lyfta fram palestiniernas situation och deras rätt. Sofia Camnerin

Hon är medveten om att det kan finnas andra ståndpunkter i vissa församlingar och kristna sammanhang.

– Men här utgår vi från internationell rätt, och säger inget annat än det som Kyrkornas världsråd har sagt. Vi lyfter fram att ­civila alltid ska skyddas, säger hon.

Viktigt vara balanserad

Hon tycker att det är viktigt att vara balanserad. Sveriges kristna råd har fördömt Hamas terror­attack, och kräver att de kidnappade israelerna ska släppas.

– Vi måste ge odelat stöd till den judiska gemenskapen, men också lyfta fram palestiniernas situation och deras rätt, säger hon.

Sveriges kristna råd är också en viktig part i de samtalen som förs i Sveriges interreligiösa råd. Efter Hamas attack har man inte kunnat uttala sig gemensamt och ­rådet kommer nu att avsätta tid för samtal kring situationen.

– Det finns en sorg och frustration över att vi inte kan uttala oss gemensamt. Men vi behöver fortsätta att se varandra i ögonen. Och jag hoppas att vi kan tala ärligt utifrån egna erfarenheter om vad det här gör med oss.

Fakta: Ekumeniska följe­slagarprogrammet

  • Skickar följeslagare till Palestina och Israel.
  • De svenska följeslagarna verkar på Västbanken, inte i Gaza.
  • Syftet med följeslagarnas närvaro är att dämpa våld och att främja respekten för folkrätten.
  • Sveriges kristna råd är ­huvudman för den svenska ­delen av följeslagarprogrammet.
  • Startades 2002.

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lars-Göran Berg
Tanken med ett program och verksamhet med följeslagare är utmärkt. Den verksamheten behövs numera mer än någonsin då situationen för enskilda särskilt barn är oroande. Vi borde öka den verksamheten rejält men innan dess göra en rejäl nystart. Hittills har alla följeslagare varit stationerade i PM Område Noll i Israel Läser an rapporterna är bilden tydlig det handlar nästan helt om att verka för icke judiska barn och familjer Det skapar ju en känsla av att verksamhetensnamn och rubrik är felaktig. Israels barn familjer lekplatser skolgårdar fritids parker etc utsätts dagligen för 2,6 raketbeskjutningar per dygn Det är en genomsnittstiden framräknade över hela 10 år och alltså ingenepisod Detta borde ge oss tunga skäl till att ompröva verksamheten så att judiska barn kristna barn palestinska barn och barn från muslimskafsmiljer bedöms vara lika viktiga att följa och skydda Såsom verksamheten ser ut hittills trots goda intentioner och riktlinjer diskriminerar den faktiskt judiska barn Detta ger ganska naturligt människor i Israel en känsla av antisemitiskt tänkande även om det inte finns i verksamhetsansvarigas ambitioner Så slutsatsen är att verksamheten behövs verkligen

 

Till minne