”Vi behöver fortsätta samtala”

Lasse Svensson.

Det är viktigt att lyssna in den breda forskning som görs inom klimatområdet, men också att lyssna på böndernas erfarenheter. Equmeniakyrkans ledning vill fortsätta samtalet om klimatet med kyrkans bönder.

Ändringen i skrivningen i riktlinjerna för klimatfastan visar på kyrkans goda vilja, menar kyrkoledare Lasse Svensson. Den ursprungliga rekommendationen för klimatfastan var att enbart äta ekologiskt, närproducerat och vegetariskt. Efter samtalen med bönderna i Vårgårdabygden ändrades den till ”en inriktning på vegetariskt, ekologiskt hållbart, svenskt och närproducerat” vilket alltså innebär att det är ”tillåtet” att äta kött – både från konventionella och ekologiska lantbruk.

– Klimatfastan riktar sig i första hand till Equmeniakyrkans personal men vi öppnade även för församlingar och enskilda att haka på. Rekommendationerna gäller fasteperioden och efter den kommer klimatfastan att utvärderas. Rent allmänt kan man ändå konstatera att vi behöver samtala mer om ansvarstagande och förvaltarskap. Som kyrka gör vi det utifrån vår kristna tro att det är Gud som har skapat och att vi är medkreatörer, säger Lasse Svensson.

Han håller med om att det finns andra organisationer som har mer kunskap och har jobbat längre med frågor om miljö och klimat, men det innebär inte att kyrkans engagemang är överflödigt. Tvärtom. Evangeliet berör hela livet och det måste få ta sig konkreta uttryck på olika områden, menar han.

– Visst är det viktigt att vi som kyrka fångar upp människors frågor och oro inför framtiden. Men vi måste kunna göra fler saker samtidigt, det är därför vi tar oss an klimatfrågan. Svaret är alltid det som står på sista raden: Gud håller allt i sin hand. Men vårt ansvar är att vara goda förvaltare av Guds skapelse.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne