Verbum förvärvar Votum - och Barnens Bästa Bibel

Mari Hermansson, Annika Waldenström och Lars-Eric Hermansson efter att affären gått i lås. Foto: Mikael M Johansson.

Förlaget Votum, som bland annat ger ut Barnens bästa bibel, blir nu en del av klassiska förlaget Verbum - där också Sändaren ingår.

 

Under torsdagen offentliggjordes att Votum media blir en del av Verbum AB.

Diskussionen startade när Votums grundare för en tid sedan kontaktade Verbum för att undersöka möjligheten att sälja.

Barnens bästa bibel välkänd

Förlaget, som grundades 2007 av Mari och Lars-Eric Hermansson, har en bred samling av litteratur och har förvärvat både Gullers förlag och barnboksförlaget Speja. En av deras mest kända böcker är "Barnens bästa bibel", skriven av biskop Sören Dalevi och illustrerad av Marcus-Gunnar Pettersson.

– Vi blir äldre vi också och ser att vi inom några år behöver hitta någon annan som driver det vidare. När det gäller företagsförvärv så tar det lite tid så därför startade vi det här projektet för att se om någon var intresserad och så föll det så väl ut att Verbum tyckte det var intressant, säger Lars-Eric Hermansson till Kyrkans Tidning.

Verbum allt bredare bolag

Verbum är kanske främst känt för sin bokutgiving men är i dag ett bolag som driver en mångfacetterad verksamhet. Inte minst tidningarna Sändaren, Kyrkans Tidning finns i huset. Bolaget har sedan ett par år också en växande del med utbildningar. och förvärvet av Streamstone, som nu uppgått i Verbum, har fokus på medlemskommunikation.

Annika Waldenström, VD på Verbum, säger att förvärvet ger dem möjligheten att växa och nå ut till fler. Hon påpekar också att Votum kommer att fortsätta som ett självständigt dotterbolag och varumärke.

Votum omsätter idag cirka 14 miljoner kronor och har sett en ökning på grund av populariteten av "Barnens bästa bibel". 

Bibelsuccén en stark orsak

– I samtalet med Verbum har man uttryckt att man vill fortsätta låta Votum förlag och Speja förlag jobba och utvecklas i samma riktning som i dag och det tycker vi är bra. Vi tror att vi tillsammans kan göra något riktigt bra, konstaterar Votums grundarpar.

Även om förvärvet tillkom på Votums initiativ är det ingen hemlighet att Verbum haft ögonen på bolaget under en tid.

– Det beror både på att de gav ut Barnen bästa bibel i slutet av 2020 och att de lyckats väl i en utgivning som vi inte riktar oss mot i dag, med fokus på barn i olika åldrar, och på deras många titlar med kvalitativa fotoböcker.

Var det framför allt succén med Barnens bästa bibel som gjorde att ni var intresserade?

– Jag skulle säga att det är kombinationen. Men den är ett av våra huvudfokus för att kunna fortsätta driva och utveckla affären.

Annika Waldenström säger att en vinst för Verbum är att förvärvet möjliggör för bolaget att växa och bli ett förlag som når ut till fler. Men vad affären kostade vill hon inte berätta.

– Det kan jag inte säga. Men det jag kan berätta är att vi gjorde likvärdiga värderingar vilket gjorde att vi landade i ett upplägg som kändes bra för oss båda.

Självständigt dotterbolag

Verbum ger sedan 1995 ut Bibel för barn. Den kommer bli kvar och inte konkurreras ut av Barnens bästa bibel.

– Votum kommer fortsätta som eget företag och varumärke och Verbum kommer fortsätta jobba med sin egen utgivning, säger Annika Waldenström.

Votum omsätter 14 miljoner kronor och har ökat sin omsättning med anledning av att Barnens bästa bibel blivit så pass populär.

Votum förlag är sedan den 8 februari ett självständigt dotterbolag till Verbum. Mari och Lars-Eric Hermansson samt andra medarbetare kommer arbeta kvar och driva förlaget vidare.

Verbums största ägare är i sin tur Svenska Kyrkan och Equmeniakyrkan.

Bokomslag

Barnens bästa bibel, skriven av biskop Sören Dalevi, är en av böckerna som ingår i köpet. Foto: Speja förlag

 

Matilda Ljungkvist

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne