Vem tar över ”världens roligaste jobb” efter Kjell-Arne?

Kjell-Arne Alvarsson

Kjell-Arne Alvarsson.

Efter elva år som föreståndare för Bibelfjäll, varav tre efter fyllda 65, ska Kjell-Arne Alvarsson gå i pension. I höst är det dags för en ny att få ta över det han kallar sitt livs roligaste jobb.

– Det är stort att få vara med och se vad som händer med ungdomarnas personliga och trosmässiga vidareutveckling under ett år.

År 2010 startade folkhögskoleutbildningen Bibelfjäll i den lilla byn men stora turistmetropolen Hemavan.

Bibeln, fjället och möten är de tre delarna, varav de två första sker på skoltid och mötena huvudsakligen på fritiden. Bibelundervisningen motsvarar i snitt cirka två tredjedelar.

– Men delarna flätas ju ihop också. Kombinationen av friluftsliv i fjällen och bibelundervisning är oslagbar, säger Kjell-Arne Alvarsson.

Det var kombinationen som gjorde att han sökte föreståndartjänsten 2013. Det och att han kände till föreståndaren för, Mojo Andersson, som håller i fjäll­utbildningen med honom.

Varför är en bibelskola i just Hemavan passande?

– Man ser Gud i naturen och får uppleva något stort i naturen och dess stillhet, samtidigt som man tänjer på sina gränser genom att våga prova nya saker.

Sagolik kombination

Det strålar om Kjell-Arne när han pratar om Bibelfjäll. Sagolik kombination, kolossalt omväxlande natur och årstider, gedigen fjällutbildning, fantastiskt bra grupp. Superlativerna är många och kommer naturligt; det hjärtat är fullt av talar munnen.

– Nu ska jag sluta så nu kan jag skryta, skrattar han.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är fantastiskt att få följa unga människors ettåriga process när de i lugn och ro får tid att tänka efter var de finns, vad de vill med sina liv och fördjupa sin kristna tro. Att få vara en lite kugge i det är stort.

Vad behöver nästa Bibelfjäll-­föreståndare ha?

– Framförallt intresse för fjäll och friluftsliv. Teologisk utbildning och erfarenhet av att undervisa. Personliga lämpligheter för att kunna följa elevernas processer, väcka deras nyfikenhet mer än att komma med svar, och vidga deras vyer på flera plan. Plus förmåga att vara flexibel.

Snart är Kjell-Arne Alvarsson redo att lämna stafettpinnen ­vidare.

– Och tänk att jag får avsluta med den här fantastiska gruppen!

Irene Strålberg

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne