Veckan då hjärtat slog extra mycket för Jönköping

Evenemang Hjärta Jönköping - Jönköpings kristna samarbetsråd, Huskvarnas kristna samarbetsråd, Bilda, Sensus, Hela Människan m.fl. På bild: Kenneth Petersson, Projektledare.  Foto: Anna Hållams

I förra veckan arrangerades Hjärta Jönköping, en ekumenisk satsning för staden vid Vätterns sydspets.

Litet kallt drog det allt från Vättern. Men solen lyste generöst denna pingstafton över Vinnebroa som alla infödda Jönköpingsbor kallar Vindbron. Den går över kanalen som skiljer väster från öster i Jönköping.

En stor scen var rest på bron. Framför hade några hundra personer samlats; den ekumeniska storsatsningen ”Hjärta Jönköping” gick in på upploppet med konsert med bland andra Sebastian Stakset.

– Jag är mycket nöjd med veckan, säger Kenneth Petersson, allianspastor och samordnare för satsningen.

Samtal mitt under konserten

Mitt i konserten blev det samtal mellan honom och Lena Sumedrea, centerpartistisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 
– Kyrkornas insatser i Jönköping är ovärderliga, säger hon och pekar bland annat på hur koranbränningen och flyktingkrisen hanterades.

50-tal aktiviteter under veckan

Totalt ordnades ett 50-tal aktiviteter under veckan. Gudstjänster förstås, bland annat två stora ekumeniska i Jönköpings idrottshus. Den i söndags kväll samlade närmare 1000 personer.

De olika equmeniakyrkliga församlingarna var huvudansvariga för tio aktiviteter, bland annat en fågelmorgon ute i markerna.

Stor samling i Mjölkafållan

Equmeniakyrkan i Huskvarna var en av församlingarna bakom en stor samling i Mjölkafållan – en av Huskvarnas parker. Där var förre KD-ledaren Alf Svensson dragplåster: 
– Det var väldigt fint att höra honom, han har ju en så lång och rik erfarenhet. Ett gott bidrag, kommenterar kyrkans pastor Bengt Cederblad.

Seminarier och kulturella inslag

En annan KD-profil var också i farten under veckan. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg-Johansson deltog i ett seminarium om medicinsk-etiska frågor i vården. Andra särskilda aktiviteter var konstutställningar, filmvisning, boksläpp, barnträffar och en historisk föreläsning om Jönköping som klosterstad med arkeolog Claes Pettersson i katolska kyrkan. Gråbröderna var en gång – i slutet av 1200-talet – med och grundade Jönköping. Efter 400 års bortavaro är franciskanerna tillbaka.

Ny föreståndare i Huskvarna

Bengt Cederblad är ny som föreståndare i Equmeniakyrkan i Huskvarna. Därmed var satsningen extra viktig för honom, en chans att lära känna andra. 
– Det finns ju en väldig glädje i den här samlingen, församlingar får tillfälle att visa upp sig.

Ett 20-tal församlingar har varit inblandade i arrangemanget. Formellt ordnades det av Jönköpings och Huskvarnas kristna samarbetsråd med stöd för bildningsförbundet Sensus och Bilda.

Svårigheter att engagera ortodoxa församlingar

Med ett undantag lyste dock de ortodoxa och östkyrkliga församlingarna med sin frånvaro. 
– Vi har verkligen försökt få med dem, men språkbarriärer och annat har gjort det svårt, kommenterar projektledaren Kenneth Petersson.

Visionen var att ge Jönköping och Huskvarna litet hopp, glädje och värme i en tid av mycket oro och turbulens. Hur väl lyckades man då nå utanför de kyrkliga kretsarna? – Svårt att säga, men klart är att flera aktiviteter lockade folk utanför kyrkorna.

Kenneth Petersson tror att det blir en fortsättning av något slag nästa år då det bland annat är jubileum av det stora ekumeniska möte 1925 som ärkebiskop Nathan Söderblom tog initiativ till.

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA