Världens mäktigaste söndagsskollärare ligger för döden

En arkivbild från söndagsskolan i Maranatha Baptist Church i delstaten Georgia. För Jimmy Carter var söndagsskolan en fast punkt i tillvaron, som gav honom mycket glädje.

Den tidigare presidenten Jimmy Carter får nu hospicevård. Söndagsskolan är en av de saker han sagt att han kommer sakna.

Jimmy Carte, 98 år, är den äldste nu levande amerikanske presidenten. Han ledde landet från 1977 till 1981, då han besegrades av republiken Ronald Reagan i valet. Under sin tid som ex-president har han gjort ett stort avtryck, bland annat genom sitt engagemang i människorättsfrågor. Han fick också Nobels fredspris 2002 för sina insatser.

I allt han gjort har han varit rotad i sin kristna tro, och han har fortsatt att tjäna som söndagsskollärare i hemförsamlingen Maranatha Baptist Church i delstaten Georgia. Det var också hemförsamlingen, som tillsammans med The Carter Center, i helgen meddelade att Jimmy Carter nu får hospicevård.

 Efter en serie korta sjukhusbesök så har den tidigare presidenten Jimmy Carter idag beslutat att tillbringa sin sista tid med familjen, stod det i ett uttalande som delades av församlingen och The Carter Center.

Redan 2015 fick Jimmy Carter diagnosen hjärntumör. Han har i sin kyrka berättat att han redan då förberedde sig för döden.

 Jag bad självklart över det, inte att Gud skulle låta mig leva, men att Han skulle ge mig rätt inställning till döden. Och jag insåg då att jag var fullständigt lugn inför döden, sa han inför församlingen.

Han har också sagt att det inte längre har någon betydelse om han lever eller dör, han är lugn inför utgången. Men han kommer sakna sin familj, sitt arbete på The Carter Center och söndagsskolan i kyrkan.

 Alla de härliga sakerna, sa han.

Den nuvarande presidenten Joe Biden har meddelat att han och hans fru Jill ber för Carter och hans familj.

Fakta: Jimmy Carter

James Earl "Jimmy" Carter, Jr., född 1 oktober 1924 i Plains, Georgia, är en amerikansk affärsman, filantrop och politiker som var USA:s president 1977–1981.

Efter tiden som president har Carter arbetat med frågor inom mänskliga rättigheter och demokrati. Carter har varit medlare i olika militära konflikter och valbevakare i latinamerikanska och afrikanska stater. Dessutom var hälsovård en huvuduppgift för honom. Han bidrog till att miljoner människor blev av med parasiten guineamask.

Världskända blev Carters medlingsinsatser i Haiti och Bosnien och Hercegovina 1994. För sina ansträngningar för fred och mänskliga rättigheter fick Carter 2002 Nobels fredspris. 

Källa: Wikipedia

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice