Varför lockas inte kvinnor av apologetik?

Tre av de få kvinnliga deltagarna som Sändaren lyckades stanna i farten. Foto: Po Flodström 

Är talarstolen bara för män? Trots att kvinnor är överrepresenterade i svensk kyrklighet finns en ökad kritik på att det inte märks i vilka som får utrymme på estraden.

Sändaren besökte en konferens med Svenska Evangeliska Alliansen, som tidigare fått kritik för att bara anlita män. 

"Var är kvinnorna?".  Så kan den debatt som surrat i sociala medier och granntidningens ledarredaktion sammanfattas i en fras. För den som följt Sändarens rapportering kring församlingsutveckling under de senaste 3 åren, kan frågan tyckas ytterst förvånande – då all statistik tyder på en signifikant dominans av kvinnor inom den svenska frikyrkan.

Men den obalansen blir gärna den omvända när konferensbokare skall utforma sina program. Svenska Evangeliska Alliansen och Apologia, centrum för apologetik har tidigare fått särskild kritik för sina manligt dominerade talarlistor. Inte minst i samband med deras årliga ledarforum. Här har kritiken också varit att det varit särskilt svårt att locka kvinnor att ens komma.

När det helgen som gick var dags för en ny upplaga var Sändaren besökte  på plats för att se om något förändrats. Och visst observerades en ökad närvaro av unga kvinnor, speciellt bland de "Unga Vuxna", men äldre män dominerade fortfarande. 

Ruth Nordström. En kvinna på talarlistan. Foto: Po Flodström

Varför?

En deltagare som vill vara anonym berättar att han försökte få med frun, men att hon då sagt att "Innehållet inte tilltalade henne".

21-åriga Linda Lundström från Umeå, var en av kvinnorna som däremot lockats. Hennes intresse för apologetik startade efter att storebror Johan blev kristen genom apologetik, vilket även väckte ett engagemang hos Linda. 
- Jag har respekt för de som har en andlig läggning, men jag tror det är viktigt att vi även kan möta de som behöver logiska och rationella svar på sina frågor, säger hon.

Ett ökat intresse bland kvinnro: Foto: Po Flodström

Männen inte längre motståndare

Linda berättar att hon har en bakgrund i feministiska miljöer där männen utmålas som motståndare och stundtals nästan som kvinnans fiende. I samband med broderns frälsning kopplat till apologetiken kände hon en förnyad kärlek till sina kristna bröder och startade en apologetikgrupp i sin församling för att förhoppningsvis kunna skapa bättre förutsättningar för de unga männen att finna de svar de behövde för att stanna i eller återupptäcka den kristna tron.

- De med en andlig läggning finner oftast sitt sammanhang och gemenskap i den traditionella församlingsverksamheten, medan de som är mer kognitivt orienterade inte alltid finner sin plats.

 

Margareta Lundin och Sofie Lindahl gillar upplägget. Foto: Po Flodström

Viktigt i samhället

I vimlet fanns också Margareta Lundin, Hönö Missionskyrka och Sofie Lindahl, Equmeniakyrkan Flen. Båda gav de uttryck för att kristen samhällspåverkan och att vässa sina verktyg kring tri är viktiga.
- På den ena sidan är taket väldigt högt, medan det på det vid den andra stundtals knappt finns ståhöjd. Här får vi stå tillsammans, säger Sofie.

I talarstolen fanns också, ska sägas, dagen till ära Ruth Nordström från skandinaviska människorättsaktivisterna och kvinnogestalten verkar sakta men säkert också få större utrymme i apologetiken
Besökande kristna ledare som Cilla Eriksson och Sofia Ödman uppmanar till större uppmuntran för kvinnor att hitta sin identitet och roll, även i nya verksamhetsgrenar som apologetik och evangelikal opinionsbildning.

P-o Flodström
sandaren@sandaren.se

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA