Var blev kyrkan arena för ­frågesport? Rätt svar: Hallsberg

Koncentrationen var stor under de tre deltävlingarna.  Foto: KG Matsson

Tretton lag från Örebro län kom till Equmeniakyrkan i Hallsberg för att göra upp om en plats i seniorernas riksfinal i frågesport (SPF). Tävlingen har fått det passande namnet Hjärnkoll.

– Frågesport är ett utomordentlig sätt att hålla hjärnan i gång om man blivit lite äldre, sa lokale ordföranden Tomas Hagenfors.

En andäktig tystnad råder bland tävlingsdeltagarna när domaren Nils Dåverhög från Kristinehamn läser upp reglerna.

Eva Reinolds, Barbro Marklund och Ing-Karin Persson från Kumla har vässat pennorna och är startklara, beredda på de svåra frågorna.

En av de tävlande var Tomas Hagenfors, känd sångare från kristna sammanhang. Även om han i dag tillhör en EFK-församling har han djupa rötter i Svenska missionsförbundet. Morfar Johan Gustafsson var en tid missionsföreståndare i SMF och pappa Berthil Paulson riksevangelist som åkte land och rike runt och predikade.

Släppte första egna plattan 1971

Själv stod Tomas Hagenfors på sångarestraderna redan 1971 och släppte sin första egna platta 1977. Mest kända är kanske hans sånger Har den äran och Äktenskapsbön. En tid turnerade han som trubadur, innan han gifte sig och fick tre barn. Som familj uppträdde de i kyrkor, på konferenser och på sommargårdar. Gymnasie­lärare har han varit till sin profession, med skivförlag och bokskrivande som extraknäck.

För några år sedan blev Tomas pensionär och livet gick in i ett lugnare skede. Ibland spelade han en trudelutt på pianot, gav gymmet ett besök och fick äntligen tid för släktforskning. Allt förflöt i lugn och ro tills han en dag besökte den lokala pensionärsföreningen SPF.

– Jag gick dit mest för att se hur det var, och upptäckte att de hade det ganska kul.

Christer Einarsson, Torbjörn Härlin och Tomas Hagenfors

Det vinnande laget, från vänster Christer Einarsson, Torbjörn Härlin och Tomas Hagenfors.

Föreningen erbjöd en mängd aktiviteter i veckorna, och för egen del blev det bowling och sällskapsspel. Snart blev Tomas vice ordförande och strax därefter ordinarie ordförande.

Tävlade i tremannalag

Konceptet med Hjärnkoll mötte han först i Kumla där man tävlade mot varandra i tremannalag, och snart hade han startat en liknande avdelning i Hallsberg. Laget från Hallsberg vann förra årets distriktsfinal, och i riks­finalen kom Tomas lag tvåa, bara en ­poäng efter det segrande laget.

Nå men hur gick det då för Hjärnkollstävlingen i Hallsberg då? Jo deltagarna visade att de hade järnkoll. Tomas Hagenfors som inte bara en bra sångare och låtskrivare visade här att han även har huvudet på skaft i frågesport. Tillsammans med två andra från Hallsberg vann de tävlingen. Nu väntar riksfinal i Stockholm den 12 oktober.

Medlemmarna i Equmeniakyrkan i Hallsberg höll sig lite i bakgrunden denna dag. Ställde kök och Lilla sal till förfogande. Men den 14 och 15 oktober blir här stor baluns. Då fyller församlingen nämligen 150 år.

– Då blir det barnkalas, festlunch och jubileum, säger församlingens pastor Per Alexanderson.

Fakta: Hjärnkoll

Klarar du frågorna i Hjärnkoll?

Svaren hittar du längst ned.

1) Vilket år sjönk regalskeppet Vasa på sin jungfruresa ­­­utanför Blasieholmen?
2) Var finns de langerhanska öarna?  
3) Vad heter skaparguden i hinduismen?
4) Vem diktande följande; Våran prost är rund som en ost.
5) Vem fick Augustpriset i skönlitteratur 2022?  
6) Kasus är ett begrepp som anger vilken roll ett ord har i en ­mening. I tyska språket finns fyra kasus. Hur många finns
det ilatinet?
7) Vad innebär hibernation?  
8) Vem tilldelades Karamellodikstipendiet 2022?
9) Vad blir resultatet av ett schackparti om det inträffar att den som är i tur att göra nästa drag hamnar i patt?
10) Vilket lag mötte Sverige i VM finalen i fotboll 1958?

----------------------------------------------------------------------

 


1)  1628 2) I bukspottskörteln 3) Brahman 4) Gustav Fröding 5) Ia Genberg 6) 6 7) Övervintring i dvala 8) Tommy Körberg 9) Remi
10) Brasilien

KG Mattsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA