Valdebatten i Europa

flags

Sändaren har frågat kyrkorna i Estland, Polen och Italien om deras engagemang i EU-valet.  Illustration gjord med hjälp av AI (Adobe Firefly 3)

Hur har valdebatten varit i Europa? Sändaren har frågat några kyrkor om deras engagemang i EU-valet.

Den evangeliska kyrkan i Polen

Biskopen Jerzy Samiec har i ett brev till kyrkan understrukit hur viktigt det är att delta i valet eftersom det är svåra tider i Europa. I Polen rör några av de viktigaste valfrågorna relationen till EU, ekonomin och invandring.
Den lutherska kyrkan tycker att det finns inslag i valdebatten och stämningarna i samhället som går hand i hand med kyrkans värderingar. Det gäller till exempel synen på social rättvisa och jämlikhet, där många polacker vill ha större satsningar.
Stödet för klimatsatsningar är relativt svagt i Polen, som är beroende av kolkraft. Det finns också ett utbrett motstånd mot invandring.

Den evangeliska kyrkan i Italien

Den evangeliska kyrkan i Italien lägger sig inte i hur medlemmarna röstar, men uttalar sig i frågor som berör den kristna tron, till exempel när det handlar om invandring och social rättvisa. Kyrkan ser med oro på ett Italien som blir mer främlingsfientligt och rasistiskt.
En viktig fråga i Italien handlar om relationen till EU, där det finns politiska krafter som strävar åt olika håll. 
Klimatpolitik är kontroversiellt i Italien. De yngre vill ha radikala insatser, men andra är motståndare. Invandring är också en het fråga, där kyrkan är kritisk till skrämselpropaganda om att Italien ska frukta en kommande invasion.

Den evangeliska kyrkan i Estland

Kyrkan i Estland är inte involverad i valet, och försöker inte att lyfta fram några frågor i debatten. I Estland domineras valdebatten av säkerhetsfrågor i relation till Ryssland. Klimatfrågor och invandringen är nästan helt osynliga i debatten.

Taggar:

EU

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA