Utlåning av sportprylar gav hållbarhetspris

Fritidsbanken

Uthyrningen på Fritidsbanken rullar på. Sedan 2013 har fler än två miljoner sport- och fritidsprylar lånats ut. Nu prisas initiativet. Foto: Lars Rindeskog

Diakonen Carina Haak startade den första Fritidsbanken 2013, i dag lånar föreningen ut sportutustningar ut i 120 kommuner.
Nu har föreningen fått stipendium för sitt arbete för social- och ekonomisk hållbarhet.

– Det betyder jättemycket att få detta erkännande. Det bekräftar vilken viktig grej det här är, ­säger grundaren till föreningen och ­diakon Carina Haak.
Årets Bixia Klimathjälte-stipendium gick till Fritidsbanken Sverige för sitt cirkulära tänk och arbete med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Föreningen får en summa på 250 000 kronor och ett diplom från elhandelsbolaget Bixias miljöfond.
Fritidsbanken Sverige startade i Svenska kyrkans regi sedan diakonen Carina Haak fick en idé år 2012.

Hade inte råd att köpa skidor

Hon mötte ofta ensamstående mödrar som inte hade råd att köpa nya slalomskidor och skridskor till sina barn. På samma sätt var situationen för ensamkommande flyktingbarn. Deras föräldrar kunde inte heller få dyra sportartiklar. Carina Haak började fundera över en lösning, tillsammans med bland andra kommunen, och sakta växte idén fram: Alla som vill ska få låna sportutrustning. Det ska vara gratis och det ska finnas ett fokus på miljön.
Redan 2013 öppnade den första Fritidsbanken, i Deje i Forshaga tillsammans med kommunen. Nu har konceptet vuxit och Fritidsbanken finns på 120 platser runt om i Sverige.

Utrstningen ska återanvändas

Grundpelarna är fortfarande de samma: alla får låna, allt är gratis och utrustningen ska återanvändas.
– Mycket idrottsutrustning växer barn ur fort, utan att sakerna är särskilt slitna. Då kan man lämna utrustningen som inte används till Fritidsbanken och låta den komma till glädje ända tills dess den är förbrukade, säger ­Carina Haak.
Sedan hon fick en ny tjänst för några år sedan och är Carina Haak inte längre aktiv i föreningen, men hon har inte släppt engagemanget.

Nominerades till stipendium

– Fortfarande hänvisar jag folk till Fritidsbanken flera gånger i veckan, och jag använder den i mitt nuvarande arbete om vi till exempel ska på konfaläger. Och den diakonala värdegrunden är kvar – att Fritidsbanken är för alla. Om man ska vara ”behövande” blir det lätt stigmatiserande. Banken är lanserad för alla. Och för miljöns skull, lägger hon till.
Fritidsbanken nominerades till stipendiet av många olika personer och vann trots den hårda konkurrensen med 350 ansökningar.
”Fritidsbanken har sedan 2013 kostnadsfritt lånat ut över två miljoner sport- och fritidsprylar till den som behöver, för att dyr utrustning inte ska vara ett hinder för en aktiv fritid. Därigenom bidrar Fritidsbanken Sverige till ett hållbart samhälle.” motiveras stipendiet i Bixias pressmeddelande.
De 250 000 kronorna kommer gå till att etablera fler Fritidsbanker, med ambitionen att verksamheten så småningom ska finnas i alla 290 kommuner i Sverge. Pengarna kommer också att gå till att vidareutveckla redan befintliga verksamheter, säger Fritidsbanken i ett pressmeddelande.

Anna Mendelsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.