Ukrainska myndigheter till kyrka: kalla patriarken för djävul

Satan och en djävul? Ja enligt Ukrainska myndigheter är det så Putin och Kirill ska benämnas av den ortodoxa ukrainska kyrkan. Foto: TT

Ukrainska myndigheter uppmanar den ortodoxa ukrainska kyrkan (UOC) att likställa Moskva patriarken Kirill med en djävul, liksom Rysslands president Putin med Satan själv.

Kyrkan har under hela kriget misstänkts för nära band till Ryssland, och fått fastigheter genomsökta flera gånger.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina i våras inleddes har de historiska banden mellan Ukrainas Ortodoxa Kyrka (UOC) och Moskvapatriarkatet varit komprometterande för dem. 

Huvudkontoret i Kiev har flera gånger genomsökts av ukrainska myndigheter på jakt efter ryska spioner och annan fientligt sinnad aktivitet. 

"Går Satans ärenden"

Nu har Oleksiy Danilov, talesperson för Ukrainas säkerhetsråd uppmanat kyrkan att visa sin lojalitet mot Ukraina genom att officiellt utnämna patriarken i Moskva, Kirill och Vladimir Putin till djävlar, och förklara att de går Satans ärenden. Det skriver CNE.

Han gör det som ett led i ett svar på att Ukrainska myndigheter tidigare bett kyrkan att byta namn, och om man inte gör det själv också öppnat för ett tvångsbyte. I ett sådant byte skulle också ingå att man bryter helt med Moskvapatriarkatet. 

Kyrkan fördömde invasion

Som det är idag är visserligen kyrkan en nationell, självständig enhet och redan i februari fördömde man villkorslöst invasionen. Men kopplingen finns kvar i det faktum att Kirill kvarstår som patriark och överhuvud för det patriarkat som kyrkan är kopplat till. Eftersom Kirill nu gett sitt helhjärtade stöd till invasionen har myndigheter och kyrka hamnat på kollisionskurs. 

- Om ni inte har några relationer med Ryssland är det bara att säga hejdå och kalla Putin för vad han är, Satan. Också Kirill är en djävul, säger Danilov.

Ukraina har tidigare sagt sig hitta Pro-Kreml material i räder mot kloster och kyrkor över landet. UOC har ännu inte besvarat Danilovs uppmaning.

 
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne