Två år av ­klimatnödläge

Henric Götefelt och Lena Bergström presenterade en verktygslåda av klimatvänliga handlingar. Foto: Emilia Benkel

För två år sedan utlyste Equmeniakyrkan klimat­nödläge. På kyrkokonferensen fick seminariedeltagare en rapport om vad som hänt sedan dess.

Henric Götefelt, projektledare för Klimatnödläget, och riks­evangelisten Lena Bergström från arbetsgruppen – och som just gått i mål efter pilgrimsvandringen Hela jorden (Se Sändaren 36/2023) – ledde ­seminariet. Vid motsvarande seminarium vid förra årets konferens utlovades att en rapport om kyrkans klimatavtryck skulle komma senare samma år. Den har dock blivit för­senad, men enligt Henric Götefelt kommer den att bli offentlig om ett par, tre veckor.

Men den verktygslåda som ska inspirera församlingars miljö och klimatarbete som gruppen arbetat fram är klar, och Götefelt och Bergström presenterade delar ur denna.

Rensat ut farliga kemikalier

Det finns ett brett spektrum av stort och smått som församlingar kan göra. Några exempel: I Kil har församlingen slutat klippa delar av sin gräsmatta och anlagt en äng för att ökad biologisk mångfald. Nybrokyrkan i Falun har rensat ut farliga kemikalier ur städskåpet och rengör nu kyrkan med bikarbonat och ättika, och i Storvreta är Lyckebokyrkan primus motor i den Reko-ring som bildades för några år sedan där nu hundratals kunder är med för att köpa lokalproducerad mat direkt av producenten.

I verkstygslådan finns också tips på utbildningar, före­läsare, att anordna klädbytardagar, med mera. Och aktiviten runt om i landet tycks vara stor, framhöll seminarieledarna

Men kyrkans kanske största bidrag i klimatarbetet anser Götefelt och Bergström är att kunna ge hopp. Men inte ett falskt hopp om ”det kanske inte är så farligt” utan ett aktivt hopp om att gå i den förändring som behövs.

– Det hopp vi ser i Bibeln bygger inte på prognoser, utan på löften om godhet och Guds omsorg, framhöll Lena Bergström

Varnar för apokalyptisk syn

De varnar för att ha en apokalyptisk syn på klimatförändringarna.

– Vi ramlar inte ned för ett stup – utan vi rullar nedför en backe. Det gäller att vi kan minska farten och till slut förhoppningsvis få stopp på rullningen. Det är fortfarande möjligt, sa Henric Götefelt.

I förra veckans Sändaren kommenterade ledarskribenten och ekonomijournalisten Rakel Lennartsson Equmeniakyrkans ekonomi. ”Pinsamt” menade hon att en kyrka som utlyst klimatnödläge och med nästan en halv miljard ”på banken” inte satsar mer på klimatåtgärder än vad man gör. Götefelt och Bergström håller inte med – det som syns i ekonomirapporten är endast klimatkompensationen för resor.

– Men visst skulle vi gärna få mer medel för vårt arbete. Bland annat för att kunna satsa mer på påverkansarbete.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.