Hon tror inte ”rätt” – riskerar att utvisas utan sina barn

Maedeh Nabatchi

”Jag bestämde mig för att det är livet med Jesus jag vill leva men i Iran går det inte att vara öppen med sin tro”, säger Maedeh Nabatchi. Foto: Robert Ternberg

Hon har fast jobb, lägenhet och är aktiv i en Equmeniakyrka. Men migrationsverket tror inte att iranskfödda Maedeh Nabatchi, 26, är genuint kristen. Därför måste hon lämna landet. Med eller utan sina barn födda i Sverige.

Efter en familjesituation som gjorde det omöjligt för Maedeh Nabatchi och hennes före detta pojkvän bestämde de sig för att fly Iran 2015.

Hennes dåvarande svärmor var kristen medan Maedeh och pojkvännen var muslimer. Men strandsatta i Grekland, på väg till Sverige, hände något som förändrade tron för dem båda.

– Vi var helt uppgivna, men min svärmor hade sagt att nu är det dags att lita på Gud och be ­Jesus om hjälp. Precis när vi bett kom en man till oss och undrade varför vi såg ledsna ut, sedan gav han oss 500 euro och berättade att det var Gud som sänt honom.

Hörde Jesus tala

Efter att paret anlänt till Sverige i det stora flyktingmottagandet 2015, växte tron ytterligare. Maedeh fick ytterligare bekräftelse på vägen när hon i en dröm väcktes av att hon hörde Jesus tala.

– Det var så tydligt, jag visste direkt att det var Jesus som talade till mig, säger hon.

Paret kom snabbt i kontakt med andra kristna och till slut hamnade de i en församling i Lidköping där de, som Maedeh uttrycker det, fick hjälp att fördjupa sin tro.

I samband med det fick familje­medlemmar och andra i Iran reda på deras kristna tro och hoten och hatet började komma i sociala medier.

– Jag har alltid varit öppen med min tro på sociala medier. Jag bestämde mig för att det är livet med Jesus jag vill leva men i Iran går det inte att vara öppen med sin tro, säger Maedeh.

Att vara en kvinna som konverterat kan dessutom vara extra farligt.

Fått avslag på avslag

Trots de uppenbara riskerna med att sändas tillbaka till Iran som kristen, har Maedeh fått avslag på avslag under sina åtta år i landet. I de beslut som Sändaren tagit del av framgår tydligt att Migrationsverket misstror genuiniteten i tron trots att bland annat pastorer intygat äktheten.

– Jag går i kyrkan varje söndag, jag ber varje dag, jag har bilder från när vi barnvälsignat vår dotter, vad mer ska jag göra för att bevisa, jag är så trött, säger Maedeh och kan inte längre hålla tillbaka tårarna.

Med sig har hon vännen Karin Johansson som hjälpt henne genom processen.

– När vi har delgivits beslut är det så tydligt att Migrationsverkets handläggare inte läst igenom alla papper. Senast fick vi veta att hon som skulle ta beslutet bara fått pappret av kollegor och kände till exempel inte till att Maedeh har två barn i Sverige. Jag tycker inte detta känns rättssäkert, säger Karin.

Barn nummer ett föddes 2017, med före detta pojkvännen som far. Det andra fick Maedeh med sin nuvarande sambo 2020, som hon bor tillsammans med i Alingsås.

Inget av barnen har heller fått svenskt medborgarskap, men att papporna har arbetstillstånd respektive uppehållstillstånd kan öppna för att de får vara kvar.

– Men var ska jag ta vägen. Det går inte att åka tillbaka till Iran. Då får jag börja om i ett annat land.

Tillsvidaretjänst och bostad

I Alingsås har hon dessutom en tillsvidaretjänst, ordnat en lägenhet och så skapat sig en gemenskap i Equmeniakyrkan på platsen.

– Det enda jag vill är att stanna och kunna bidra.

Det sista halmstrået som återstår är nu att överklaga beslutet kring verkställighetshinder som togs nekande så sent som i slutet av maj.

För att driva målet i hamn har hon hjälp av advokaten Fredrik Almer.

– Jag vet inte om det går. Men jag vill att alla ska kunna läsa min historia om hur det kan gå till. Jag har kämpat i snart tio år och mitt liv bara går, säger Maedeh.

Sändaren har sökt Migrationsverket som inte vill kommentera enskilda fall, men på hemsidan finns verkets svar på frågan om konvertering som skäl till asyl. Där står att läsa att vad personer riskerar vid ett återvändande till hemlandet vägs in.

En ny överklagan får nu klargöra om det verkligen följts i ärendet med Maedeh Nabatchi.

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.