Rabbinen i Israel: Traumat efter Förintelsen väcks till liv igen

Han är en rabbin som längtar efter fred. Men nu undviker Bill Berk att gå genom arabiska byar.

Bill Berk

När varningssirenerna ljöd i Jerusalem den sjunde oktober trodde Bill Berk först att någon tryckt på fel knapp. Det var en vacker dag, och han var på väg till morgonbönen i synagogan. Varningssignalerna fortsatte att tjuta och till slut slog han på radion, trots att det var sabbat. Då insåg han att hotet var på riktigt.

– Varje siren som ljuder varnar för att en raket är på väg åt ditt håll. Tack var Iron dome (ett israeliskt robotsystem som skjuter ner raketer, reds anm.) så ­landade den närmsta några mil härifrån, men det var skrämmande, säger han.

Har invandrat från Israel

Bill Berk har invandrat till Israel från USA, där han var rabbi i synagogor i Kalifornien och Arizona. Han säger att det är chockartat att vara van vid en trygg miljö som USA, och nu befinna sig i ett krig. Men även infödda israeler är omskakade.

– Människor vandrar runt som i chock. Ingen är som vanligt. Jag frågade nyss min syster hur hon mår, hon svarade att det inte finns ord för att beskriva känslan, säger han.

Han tycker det är overkligt att bara 90 minuters bilresa från Jerusalem mördades fler än 1 400 människor för att de var judar. Något liknande har inte skett ­sedan Förintelsen.

– Även vi som inte förlorade några släktingar den 7 oktober känner av detta. Det judiska folket har aldrig kommit över traumat efter Förintelsen, och nu väcks det till liv igen, säger han.

Kommer att förändra Israel för alltid

Många analytiker menar att Hamas attack kommer att förändra Israel för alltid. Bill Berk tror att det stämmer.

– Just nu är det så mycket ångest och skräck. Men människor förstår att den nuvarande ordningen inte fungerar, så förhoppningsvis kommer det att bli förändringar i rätt riktning, säger han.

Men kriget har ökat klyftan mellan judar och palestinier. Bill Berks fru är engagerad i en samtalsgrupp för judiska och arabiska kvinnor, men de har tvingats ställa in mötena; efter Hamas ­attack klarar de inte av att tala med varandra. Själv tycker han om att promenera, men undviker nu arabiska byar och kvarter som han i vanliga fall brukar vistas i.

Ren ondska

Han beskriver Hamas terrorattack som ren ondska. Hans förhoppning är att terrorgruppen ska besegras och att det ska ge utrymme för mer moderata palestinska politiker att ta över.

– Jag har mött palestinier som bara hoppas att Hamas ska försvinna. Men de måste vara försiktiga med att uttrycka det.

Hamas och andra terrorgrupper fortsätter att skicka raketer mot Israel. Bill Berk är övertygad om att dessa grupper måste pacificeras även om priset blir högt. Han drar paralleller till andra världskriget, då omkring två miljoner civila tyskar dödades av de allierade.

– De var tvungna att stoppa Hitler, och krig är smutsigt. Det kan låta hårt, men om du sett det som vi sett så skulle ni förstå. Det är en tragedi som vi nu genom­lever, men de civilas blod är på Hamas händer.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne