Hon ska locka tillbaka väljarna till Kristdemokraterna

Liza-Marie Norlin

Liza-Marie Norlin. Foto: Pressbild

Kristdemokraternas nya partisekreterare Liza-Maria Norlin anser att partiet måste bli bättre på att peka på vad som särskiljer KD från andra partier. Det ska locka tillbaka både de som tycker att partiet blivit för tufft, och de som tycker det är för mesigt.

Tanken var att trappa ner politiken. För Liza-Maria Norlin startade i vintras egna företaget med inriktning på ledarskapsutbildning.
– Jag lämnade partistyrelsen och verkställande utskottet. Tänkte ha kvar lite lokal politik men satsa helhjärtat på näringslivet.
Så blev det inte. Efter knappt ett halvår fick Johan Ingerö gå som partisekreterare. Frågan gick till Liza-Maria Norlin. När Ebba Busch presenterade henne i slutet av april var det hennes långa tid på olika nivåer i partiet (hon gick med redan som 18-åring), hennes ledarskapsförmågor och organisatoriska talanger som lyftes fram. Någon som skulle skapa reda, ordning och lugn. Företagarplanerna fick läggas på is.
– Det blev att snabbt ställa om till annan bana.

Så blir nu hennes uppgift att locka tillbaka de traditionella KD-väljarna?
– Min uppgift blir att stärka rörelsen och se till så att vi når ut med vår politik, svarar Norlin.
Partiets egen eftervalsanalys pekade bland annat på att den nya hårdare retoriken om migration och i kriminalpolitiken skrämt bort väljare.  
– Nja, det finns inga enkla samband. Vi tappade ju till M och SD. Vissa ville uppenbarligen ha en ännu tuffare retorik, medan andra tyckte att vi gick för hårt fram.
– Vi måste bli bättre på att lyfta fram det som särskiljer oss från andra, som vård och äldreomsorg.

Hur många kritiska har du mött?  
– Jättesvårt att säga. Väljare har valt att inte rösta på KD i senaste valet för partier på båda ­sidor. Det finns de som inte känner igen partiet nu. Men jag möter också kristna som tycker att vi är för mesiga.

Hur pass kritisk har du själv ­varit?
– Klart migrationsfrågan var tuff. Man vill ju att alla skall kunna hjälpa alla. Men vad är att hjälpa eller inte hjälpa? Många har fått tänka om med tanke på samhällsutvecklingen med grövre kriminalitet och bristande integration.
I förra veckan presenterade Dagens Nyheter en undersökning om hur väljarna uppfattar partiernas karaktärsdrag. KD uppfattades bland annat som att vara ovarsamma med fakta och vackla hit och dit.
– Oj, den undersökningen har jag inte sett, det borde jag ha gjort, skrattar Norlin, för att sedan gissa att det handlar om skillnaden mellan att vara i opposition och i regeringsställning.
– Det finns en frustration över varför saker inte händer snabbare. I en valrörelse blir det också mycket korta budskap i debatter och sociala medier. Men om det är så här väljarna uppfattar oss får vi skärpta till oss. Lyssna mer, förklara bättre.
Om turbulensen i vintras skadat partiet vet Liza-Maria Norlin inte. Tidösamarbetet tror hon ­däremot gynnat partiet.
– Det är väldigt mycket KD-politik i avtalet. Vi kan stå för det, det har inte skadat oss.

Fakta: Liza-Marie Norlin

 • Ålder: 43 år.
 • Familj: Gift och två barn.
 • Karriär: Gymnasielärare i svenska och engelska, har suttit i riksdagen, har lång erfarenhet från kommunalpolitiken i Sundsvall, sedan många år ledamot av Kristdemokraternas partistyrelse. Har skrivit boken Mod att leda med värderingar.
 • Medlem i Pingstkyrkan i Sundsvall.

Fakta: Så uppfattar väljarna Kristdemokraterna

 • 34 procent av alla väljare anser att KD dels ”Klagar mer på andras politik än pratar om vad man själv vill”, dels ”Är oaktsamma med fakta om det gynnar det egna partiet eller politiken”.
 • 29 procent anser att KD ”Vacklar hit och dit” samt är ”Bakåtsträvande”. De som anser att KD vacklar och slarvar med fakta har ökat mest sedan oktober i fjol, de som anser att KD står för ”Ordning och reda” har minskat mest.


DN/ispsos mätning (6/5- 23)

KD klarar sig knappast utan frikyrkliga

ANALYS  ERIK LINDFELDT
Det har inte varit någon ljus vår Kristdemokraterna gått till mötes detta år. Jagade om bränslepriser och elstöd. Spritdränkta fester och anklagelser om sexuella trakasserier. En hög företrädare som vill ha en liberalare narkotikapolitik.

Nu ligger partiet på eller under fyraprocentspärren (3,6 procent i den sammanvägda mätning som Sveriges Radio presenterade förra veckan).
Inte undra på att man kallat till krismöte i det både starka KD- och frikyrkolänet Jönköping. Bakom ligger en djupare konflikt om partiets vägval. För många frikyrkligt engagerade kristdemokrater har den tuffare synen på flyktingar och migration, brott och straff samt bistånd varit svårsmält. Flera har hoppat av.

Äldre pingstvänner

Att KD-ledaren deltagit i prideparad och föreslagit ett kontrakt mellan partierna för att försvara den fria aborträtten har säkert heller inte uppskattats av alla äldre pingstvänner som i mångt och mycket burit upp partiet under årens lopp. Andra har nog mest sett det som ett desperat försök att värja sig mot den ständiga vänsterkritiken att man i själva verket är homofober och abortmotståndare.
Att KD under Ebba Busch gjort en högersväng är tydligt. För ett par år sedan ordnade Ax:son Johnson-stiftelsen ett seminarium på Engelsbergs bruk om Kristdemokraternas idéer (finns både i bokform och på Youtube för intresserade). En sak slog mig under dagen i det höstfagra Västmanland: de unga kristdemokrater som medverkade hade inga problem med att identifiera sig som ”konservativa”. Äldre känner sig däremot inte hemma med ­detta begrepp. Man är just ”krist­demokrat”.

Partiet söker sig nya vägar

Som statsvetaren Magnus ­Hagevi flera gånger noterat, bland annat här i Sändaren, särskiljer sig de kristna väljarnas värderingar allt mindre åt från väljares i allmänhet. Ur den synvinkeln är det inte förvånande att partiet ­söker sig nya vägar. Inte heller är det så att den traditionella frikyrkobasen räcker till för valframgångar som 1998 – den är helt enkelt för liten.
Men. Ett parti behöver också engagerade medlemmar för att lyckas. Sådana som står i valstugor, kokar kaffe, knackar dörr och delar ut flygblad. Detta har varit en styrka för KD; partiet har haft sina frikyrkliga kärntrupper att lita på.

Erik Lindfeldt

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
Tommy.
KD Locka. Med..???...Är det inte dags byta ut Namnet (Kristen),

 

Till minne

Söndagsservice