Britta Bolmenäs: ”Tacksam att få leda en profetisk kyrka”

Efter sex år som församlingsföreståndare i Equmeniakyrkan i Värnamo lämnar Britta Bolmenäs sin post för ett nytt uppdrag. Foto: Lars Rindeskog

Glad, men livrädd. Så sammanfattar Britta Bolmenäs känslorna inför den nya uppgiften att bli chef för Equmeniakyrkans nationella enhet.

Åren som församlingsföreståndare, riks­evangelist och inspiratör i Equmenia tror hon har gett en bra grund för det fortsatta arbetet.

Inom kort avslutar Britta Bolmenäs sin tjänst som församlingsföreståndare i Equmeniakyrkan i Värnamo efter sex år.

– Det har varit sex fantastiska år då vi fått se församlingen växa och utvecklas. Jag har ett jätteroligt jobb som det blir svårt att lämna. Det händer mycket spännande i vår församling så egentligen kan man kanske säga att jag ger mig in i något helt nytt mot bättre vetande. Men jag har känt en tydlig ledning att gå vidare nu.

"Motvillig flyttfågel"

Hon kallar sig själv för en motvillig flyttfågel som tycker att det svårt att lämna och bryta upp. Nu kommer ändå Värnamo att fortsatt vara hemma eftersom hon och maken inte har några flyttplaner.

Det blev nyligen klart att hon skulle få den sökta tjänsten centralt i Equmeniakyrkan. Hon vet ännu inte riktigt vad hon kan förvänta sig men det viktigaste uppdraget tror hon i slutändan till stor del ändå blir det samma som hon hittills arbetat med: Att hjälpa människor komma till tro och unga människor att hitta ett sammanhang i kyrkan där man kan växa.

– Jag är tacksam att få vara med och leda en kyrka som vågar vara profetisk och kan visa vägen framåt. En kyrka som är en god kraft i samhället. Min önskan är att vi som nationell enhet ska kunna stödja och inspirera församlingarna att hitta sitt eget dna och samtidigt som vi berikar varandra och hjälps åt att möta de behov som finns i samhället.

Viktigt skapa vi-känsla

Britta Bolmenäs tror att det är viktigt att skapa en vi-känsla i samfundet, exempelvis genom gemensamma satsningar. Ett bra exempel på detta tycker hon Markusåret var, då alla Equmeniakyrkans församlingar och Equmenia gemensamt arbetade med Markusevangeliet som utgångspunkt.

Vad ser du som din viktigaste uppgift framöver?

– Jag har arbetat som pastor i 31 år i olika uppgifter i vår kyrka och försökt vara en ledare som hjälpt människor att hitta vägar till Jesus. Det är vad hela mitt liv har handlat om och jag vill fortsätta mot samma mål.

Ska stödja församlingarna på olika sätt

Fokus för den nationella enheten är att stödja församlingarna på olika sätt efter deras olika behov genom tex diakoni, musik, kreativa uttryck och evangelisation.

– Jag är otroligt tacksam om Equmeniakyrkans medlemmar vill be för oss och låta oss få veta vilka behov och tankar man har. Den nationella enheten är ju till för att stötta församlingarna i det lokala arbetet. Det är det lokala som är det viktigaste.

Brittas närmaste chef blir biträdande kyrkoledare Karin Wiborn. På frågan vilka egenskaper som avgjorde att valet av ny enhetschef för nationella enheten föll just på Britta Bolmenäs svarar Karin:

– Britta har församlingserfarenhet, hon är en bra kommunikatör och inspiratör och har goda ledaregenskaper.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.