SVT direktsänder gudstjänst

Peter Bernhardsson tv-predikar direkt på söndag.

Coronaviruset påverkar även SVT:s tv-gudstjänster.

Med kort varsel blir det i helgen direktsändning från Equmeniakyrkan i Hovslätt.

— Vi vill förmedla tro och hopp, säger föreståndaren David Hjelmqvist.

När många kyrkor stänger är det fler som vänder sig till tv-gudstjänsterna. Nu har SVT fattat ett mycket ovanligt beslut; att kasta om i tablån för att sätta in en direktsänd gudstjänst.

— Det här är speciella tider, jag har åtminstone aldrig varit med om något liknande. Vi tyckte att vi behövde göra en gudstjänst som kändes aktuell i den här situationen, säger Viveca Svedberg-Persson, som är producent och projektledare på SVT.

Det var planerat sedan långt tidigare att SVT skulle spela in fyra gudstjänster i Equmeniakyrkan i Hovslätt kommande helg för sändning i maj. Nu blir det istället tre inspelade gudstjänster och en direktsändning. För församlingen innebär det att schemat kastas om med kort varsel.

— När SVT ställde frågan om att sända direkt så innebar det en massa jobb. Men det kändes självklart att tacka ja, säger pastor David Hjelmqvist.

Det är församlingen som styr över innehållet i gudstjänsten. Peter Bernhardsson, regional kyrkoledare i region Öst, kommer att predika. Gudstjänsten kommer också att ha ekumeniska inslag, då Jönköpings kyrkoherde Ann Aldén deltar. Budskapet kommer förstå att präglas av den speciella situation som Sverige och världen befinner sig i.

— Många känner att mycket vacklar och är oroliga, både för de hälsomässiga följderna men också för ekonomin och för arbetslöshet. Det är viktigare än någonsin att förmedla tro och hopp till människor, säger David Hjelmqvist.

Det är inte bara innehållet som påverkas av viruset. Församlingen har egentligen gjort ett uppehåll i gudstjänstlivet, men gör ett undantag för tv-gudstjänsterna. Dessa kommer dock att spelas in i en nästan tom kyrka.

— Vår församlingskör skulle ha medverkat, men det är med folk i olika åldrar i den. Det kändes inte rätt att samla en stor kör i den situation som nu är, säger han.

Därefter hålls direktsänd radiogudstjänst från en annan Equmeniakyrka, nämlighen S:t Jakobs i centrala Göteborg. Predikan där hålls av Equmeniakyrkans evangelist Marcus Olsson på temat "var stillar du din törst". Gudstjänstledning av församlingens pastor Henrik Fransson och för musiken svarar musiker Andreas Nordanstig. Medverkar gör också Gothia Soul Children.

 

fotnot: Gudstjänsten sänds nu på söndag kl. 10 i SVT2 och på SVT Play. Radiogudstjänsten startar klockan 11.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.