Sveriges scouter tar avstamp från klimatfastan i ny kampanj

Ett skepp kommer lastat med 70 000 scouter, när Sveriges scouter hakar på den klimatfasta som Equmeniakyrkan lanserade i fjol. På bilden ett sjöscoutläger på Brännö i Göteborgs skärgård sommaren 2018. Foto: Magnus Fröderberg

40 dagar för klimatet. Så heter den kampanj som flera scoutorganisationer nu lanserar, inspirerade av Equmeniakyrkans och Equmenias klimatfasta 2019. Kampanjen infaller under den kristna påskfastan som börjar idag.

Planen är att ”40 dagar för klimatet” ska bli lite lekfullare än klimatfastan, som handlade om att nationellt och regionalt anställda på Equmeniakyrkan och barn- och ungdomsorganisationen Equmenia skulle avstå från fossila bränslen, äta klimatvänligt och konsumera mindre under den kristna påskfastan. Också andra uppmuntrades att haka på.

Den nya kampanjen konkretiseras i en bingobricka med 40 klimatuppdrag. Den som klarar av hälften av uppdragen får ett specialdesignat klimatmärke och kanske även klimatvänligare vanor. Klimatuppdragen är till exempel ”Duscha kortare än du brukar”, ”Laga något som gått sönder”, ”Ge en kompis beröm för något hen gjort för klimatet”.

Det är Carin Dernulf, generalsekreterare på Equmenia, som fick med sig fem andra scoutorganisationer på ”klimatfastetåget”: Salt Scout, KFUM, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, Frälsningsarmén och riksorganisationen Scouterna. Det innebär att alla som officiellt är anslutna till scouterna i Sverige är med.

– De blev intresserade när jag berättade om klimatfastan medan den pågick. Sedan satte vi oss ner tillsammans och funderade hur något liknande skulle fungera för dessa 70 000 medlemmar som vi har sammanlagt, säger hon.

Carin Dernulf, generalsekreterare på Equmenia.

 

Det blev enligt henne spännande samtal mellan scoutorganisationerna om den kristna fastan. Det unika verkar vara att den handlar om att avstå från något för att skapa utrymme för något annat, och att göra medvetna val som påverkar både det egna livet och omvärlden.

Gruppen tyckte det var viktigt att göra en hoppfull kampanj och inte späda på den klimatångest som också finns.

– Vi ser att vi fångar upp det stora engagemang för klimatet som redan finns hos våra unga, inte minst bland scouterna. Det här är ett sätt att göra något roligt av det.

Kommer det framgå att det är den kristna fastan som är ursprunget?

– Vi har ju tagit utgångspunkt ur förra årets klimatfasta och för Equmenias del ser vi detta som en del av fastan. Men det är upp till var och en hur man väljer att se på det. Utöver den här satsningen uppmuntras Equmenias medlemmar att också finnas med i den fasta som Equmeniakyrkan genomför och välja ett av de tre spår som fokuseras där.

En skillnad mot fastan är ändå att ”40 dagar för klimatet” inte fokuserar på att avstå utan på handling.

Hos Equmenia riktas kampanjen inte enbart till scouterna utan till hela organisationen.

Generalsekreterare Linn Ternefors på Nykterhetsrörelsens Scoutförbund NSF ser kampanjen som ett unikt samarbete mellan alla scouter i Sverige.

– Det är första gången på många år som vi skapar en kampanj tillsammans på det här sättet, säger hon.

– Det som inspirerade mig när Carin Dernulf berättade om klimatfastan var själva grundtanken i att gå samman och fokusera på en viktig fråga. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och tillsammans kan vi göra skillnad. Många av våra medlemmar är aktiva i miljökampen så det här är ett sätt att stödja dem.

Linn Ternefors, generalsekreterare på Nykterhetsrörelsens Scoutförbund NSF.

Ett av grundfundamenten i NSF är solidaritet.

– Jag ser att solidariteten är ett bärande tema i kampanjen, den syns i insikten om att det jag gör kan få stora påverkningar på andra människor.

Anna-Karin Hennig är tf generalsekreterare på riksorganisationen Scouterna. Hon tilltalades av att klimatfastan är ett väldigt konkret sätt att både starta samtalet och faktiskt göra något.

– Klimatfastan fungerar att göra själv, i den lilla gruppen, patrullen, familjen, kompisgruppen, scoutavdelningen, klassen. Dessutom är det en roligt utmaning!

Anna-Karin Hennig, tf generalsekreterare på Scouterna.

– Då och då gör vi saker tillsammans i scoutrörelsen, allt ifrån jamboreer till årsmöten, och det tillför alltid något. Det finns en stor kraft i att vara en rörelse med 1000 scoutkårer och över 70 000 medlemmar, säger Anna-Karin Hennig.

 

Läs också: Efter kritik - nu inkluderar Equmeniakyrkan mission och bibelläsning i fastan

Fakta: 40 dagar för klimatet

  • En klimatkampanj som ordnas av fem scoutorganisationer, med inspiration från Equmeniakyrkans klimatfasta i fjol. Det är kyrkans barn- och ungdomsarbete Equmenia som introducerat idén till de övriga scoutorganisationerna.
  • Kampanjen sammanfaller med den kristna påskfastan.
  • Deltagarna kan med hjälp av en bingobricka med 40 uppdrag testa nya sätt att verka för klimatet. Den som klarar 20 uppdrag får ett klimatmärke som kan fästas på scoutuniformen .
  • Bingobrickan finns på: equmenia.se/40dagar
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne