Sveriges rikaste kommun vill förbjuda tiggeri

Danderyds kommun, strax norr om Stockholm vill förbjuda tiggeri på utvalda platser. Detta eftersom tiggeriet påstås väcka otrygghet hos många danderydsbor.

Tiggeri är ett problem i flera kommuner, det säger kommunstyrelsens ordförande i Danderyds kommun, Olle Reichenberg (M). Under måndagen fattade kommunstyrelsen beslut om att tillskriva regeringen om en lagändring som möjliggör för kommunerna att själva reglera frågan om tiggeri i sina lokala föreskrifter.

– Jag har en känsla av att det är ett stort problem i många kommuner oavsett politiskt styre. Regeringen har under ett antal år suttit med armarna i kors och inte gjort någonting, säger Olle Reichenberg (M).

Vilka platser där tiggeri kan komma att förbjudas är oklart. Men Reichenberg pekar ut två platser som anses vara extra utsatta.

– Det får vi utreda, men några exempel är lokala torgbildningar och återvinningscentraler. Jag har träffat de som helt har slutat att gå till återvinningscentraler eftersom man upplever att det är olustigt att gå dit. Då har man ett problem.

I Vellinge kommun i Skåne röstade kommunfullmäktige i september för ett tiggeriförbud men det stoppades en månad senare av länsstyrelsen med motiveringen att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen. Trots det hoppas Danderyds kommun på att få gehör från regeringen.

– Vellinge kommuns initiativ var bra, men att länstyrelsen stoppade deras beslut visar att det krävs en lagändring på nationell nivå. Det är därför Danderyd istället skriver direkt till de som kan ta initiativ, regeringen.

 

Taggar:

Tiggeri

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.