SVT öppnar för fortsättning av Saliga Sånger

Saliga sånger

Det blev braksuccé för Saliga sånger Nashville, när SVT sände programmet 16 augusti. Det kan bli fler program. Foto: Olivia Karlberg

Det blev en överraskande stor och positiv respons på tv-programmet Saliga Sånger. Idel glada tittare hör av sig och vill ha mer. De berömmer såväl musiken som berättandet, säger att de blivit berörda och att detta är en välbehövlig motvikt i tider av oro.

Sedan torsdag 17 augusti har telefonen gått varm hos producenten Anders Wisth. Det är full aktivitet på sociala medier och flera har hört av sig för en intervju.

-Intresset har varit stort, jag är tacksam och överrumplad av den stora och breda responsen, säger Anders Wisth med glädje.

-Det är väldigt många olika reaktioner men ordet ”berörd” är det som går igenom. Människor berättar att de blivit berörda på olika sätt och av olika saker. En del av vittnesbörden, berättelserna, andra av melodier och sånger som väcker minnen.

Många har hört av sig

De som hör av sig är en mix av andra artister, församlingsengagerade personer och de som inte har någon kyrklig anknytning alls. Att folk skulle reagera var inte oväntat för Anders Wisth.

-Men jag vågade inte tro att det skulle bli i den omfattningen. Jag trodde att programmet skulle ta tag, men från det till att respondera och dela med andra är ett större steg.

En nyckel tror han är den närhet till varandra som artisterna skapade, och de berättelser de delade med sig av.

-Det är jag så oerhört tacksam för, säger han.

Hoppas att SVT ska vilja sända fler avsnitt

Åtta episoder kommer att kunna ses på TBN Nordics egna plattformar, då med rubriken Alla tiders sånger. Till SVT och NRK gjordes särskilda en timmes-program. Anders Wisth hoppas att SVT ska vilja sända mer, och då finns gott om material att ta av.

Bengt Strömbro, programmets ansvarige utgivare på SVT, stänger inte helt för den möjligheten, för även hos honom har det märkts att folk gillar programmet. Han säger att Saliga sånger står sig bra på topplistan över antal positiva mejl.

-Vi blev överrumplade av responsen. Det har kommit väldigt mycket mejl och de är bara positiva.

Av kommentarerna att döma upplever Bengt Strömbro att denna typ av program behövs i de här tiderna av oro, att det känns som en motvikt.

Hög kvalitet på inspelningen

Många applåderar också det musikaliska, de fina framträdandena och den höga kvaliteten på inspelningen.

-Den här musiken har en lång tradition och nu ges den med en lite modernare skrud, det slår an en ton hos människor, även de som inte är troende själva. Det är väldigt, väldigt roligt.

Kommer det att bli ett till avsnitt?

-Eftersom vi inte hade planerat för mer än ett program, så tittar vi på frågan nu. Och det är kopplat till att så många hört av sig och varit så glada över det.

-Jag vill inte ge något löfte, men det är definitivt inte uteslutet att det kan bli ett till, säger Bengt Strömbro på SVT.

Kerstin Schönström

3 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Brita Pettersson!
Vill gärna de flera liknande program!
Bodil Olsson
Ett fullständigt enastående program som verkligen berörde! Väl avvägt med personliga presentationer och hög sångkvalitet. Hoppas innerligt att det blir en uppföljning med flera avsnitt! Det behövs som tröst i den oroliga tid vi nu har!
May Berggren Starkenberg
Ett mycket bra program med underbara sånger som berör på djupet. Även berättelserna mellan var berörande.

 

Till minne