Studieförbunden mister hundratals miljoner kronor

Studieförbunden blir stora förlorare när regeringen presenterar sin budget för 2024. Foto: Vilhelm Stokstad

Regeringen skär ner kraftigt i stödet till studieförbunden. Nu befarar Bildas ledning att det kommer att drabba verksamheten hårt.

I en intervju med SVT Nyheter berättar utbildningsminister Mats Persson att studieförbunden de närmaste åren kan förvänta sig kraftiga nedskärningar. Studieförbunden får i dagsläget omkring 1,8 miljarder kronor årligen i statligt bidrag. Nästa år minskar bidraget med 250 miljoner kronor för att under en treårsperiod trappas ner till 1,3 miljarder kronor i årligt stöd.

– Många politiker har historiskt sett lovat allt till alla men det fungerar inte nu när vi har tuffa tider och då måste vi prioritera och då prioriterar vi utbildningar som leder till riktiga jobb, säger Mats Persson i intervjun med SVT Nyheter.

En oro inom Bilda

Beskedet har mötts med bestörtning av studieförbunden. På studieförbundet Bilda, som har många kyrkor som medlemmar, tror man att en så stor nerskärning kommer att få märkbara konsekvenser.

- Det här kommer att få stor påverkan på den fria folkbildningen. Det kommer att minska möjligheterna att bedriva verksamhet och samverkan med våra medlemsorganisationer och samverkanspartner, säger förbundsrektor Samuel Gustafsson till Sändaren.

Eftersom beskedet är alldeles färskt kommer det dröja innan Bilda vet vilka verksamheter som drabbas. Men det finns en oro inom organisationen.

- Vi lägger nu mycket kraft på att skyndsamt arbeta vidare med besparingsåtgärder. Vi kommer att vara måna om att möta den osäkerheten som finns så bra som vi bara kan.

Folkbildningen redan i svårt läge

Samuel Gustafsson menar att nerdragningarna gör att folkbildningen befinner sig i ett allvarligt läge.

- Men vi kommer att fortsätta att jobba, och nu är det viktigare än någonsin att kämpa för folkbildningen. Vi menar att den betyder mycket för demokrati och integration, och den kortar vägen till arbetslivet för många människor, säger han.

Men måste man inte vara beredd på besparingar när det är tuffa tider?

- Det klart att det är tuffa tider för alla. Men om ser på folkbildningen så har inte våra bidrag räknats upp på många år. Därför har vi redan tidigare tvingats dra ner, och så tillkommer detta.

Under de senaste åren har det kommit flera rapporter om fusk eller misskötsel av medel hos olika studieförbund. I en större granskning som genomfördes av Riksrevisionen fann myndigheten flera exempel på felaktiga ekonomiska redovisningar. Somliga debattörer har därför velat se nerskärningar i de statliga bidragen till studieförbunden.

Samuel Gustafsson menar dock att studieförbunden arbetar hårt för att stärka internkontrollen. Dessutom är det inte verksamheten som studieförbunden fått kritik för.

- Narrativet har blivit att verksamheten är dålig, men det är inte verksamheten som Riksrevisionen granskat. Det är olyckligt att den bilden satt sig, vår verksamhet är bra.

Fakta: Studieförbunden

Studieförbunden finns över hela landet i alla Sveriges 290 kommuner. Tillsammans hade de tio studieförbunden 384 medlems- eller samverkande organisationer på central nivå (2022). 2022 anordnades cirka 107 000 studiecirklar.

Fakta: Studieförbunden

Jonatan Sverker

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Claes-Göran Ydrefors
Stämmer siffrorna för hur statsbidraget skärs ner? Ska ju tas ner 1.1 miljarder på tre år. Eller?
Jonatan Sverker

Hej! Ja, de ska stämma. Statsbidraget trappas alltså ner succesivt under tre år. År tre så är bidraget 1,3 miljarder kronor istället för årets 1,8 miljarder kronor. Men sammanlagt, över treårsperioden, så blir det en sänkning med 1,1 miljard jämfört med om bidraget legat kvar på 1,8 miljarder.

 

Till minne