Stickar för glatta livet

Stickning

Det var absolut fullsatt när Anna Braw gästade Hagakyrkan för att berätta och inspirera om stickmetoder och hjälpverksamhet. Foto: Kerstin Schönstrom

Tavlor, broderier och annat skapande var i fokus en hel vecka i både Equmenia­kyrkan i Haga och i Svenska kyrkan i Längbro när de ordnade en kulturvecka på väster i Örebro. Hagakyrkan var fullsatt, bland annat den dagen då Anna Braw före­läste om hjälpstickning.

På varenda stol i Hagakyrkan satt någon som kan sticka när Anna Braw berättade och visade bilder på temat hjälpstickning. Så kallas det när man tillverkar plagg, framför allt i babystorlek, som skickas till behövande.

Publiken lyssnade och nickade igenkännande, många med en pågående stickning i händerna. Anna Braw bjöd på konkreta tips om olika modeller av babykläder, hur man kan organisera stickträffar, utställningar och kontakter med hjälporganisationer.

Några passade på att få en pratstund med föreläsaren i fikapausen.

Stickat mer än 50 år

Annika Davidsson har stickat mer än 50 år, medan väninnan Margaretha Fahlström började för bara några år sedan. De upplever det meningsfullt.

– Det blir ju något fint, och jag väljer färger man blir glad av, säger Annika Davidsson.

Att stickandet lever i kyrkliga kretsar blev mycket tydligt när mikrofonen gick runt och besökare berättade om sina hand­arbetsgrupper och vart kläderna skickas.

 Vi har många skapande människor här, så det känns bra att erbjuda folk i vårt nätverk att visa vad de gör. Anna Lena Evehäll,  pastor i Hagakyrkan

Stickträffen var en del i kulturveckan som ordnades av Haga­kyrkan och Längbro kyrka på väster i Örebro. Idén föddes när de båda satt i ett planerings­möte och Hagakyrkans pastor Anna Lena Evehäll hörde sig själv säga: ”Vi kanske ska ha en kulturvecka här på väster och visa vilken kulturbärare kyrkan är.”

Omväxlande program

Sagt och gjort, planeringen tog fart och mynnade ut i varsitt omväxlande program där det gavs utrymme för att gå på varandras samlingar och utställningar.

Britt Arvidsson och Kristina Tengå passade på att stickning med föreläsaren Ann Braw och pastor Anna Lena Evehäll.

 Foto: Kerstin Schonstrom

I Hagakyrkan, som är en av stadens fem Equmeniakyrkor, visades tavlor av Jan-Inge Hall och han bjöd även på sina sånger i ett musikkafé. Bårtäcket, som församlingsmedlemmar gemensamt sytt, fick en egen samling på temat ”Liv och död knyts ihop”.

I Längbro kyrka visades broderade alster av föreningen Örebro­döserna och man hade en kreativ samling med handarbete på temat hållbarhet.

Workshop i Hagakyrkan

Dessutom fanns morgonmässa och sopplunch på programmet, och på lördagen en stor workshop i Hagakyrkan där man kunde prova på olika tekniker. Alla som ville har också fått bidra till utställningen på en yta av 70 gånger 70 centimeter.

– Vi har många skapande människor här, så det känns bra att erbjuda folk i vårt nätverk att visa vad de gör, säger pastor Anna Lena Evehäll.

– Skapande är en viktig del av att vara människa. Som kyrka tänker vi att Gud har skapat oss lika honom – alltså skapande.

Tanken genomsyrar Hagakyrkan så pass att man till och med under pandemin träffades för att skapa tillsammans, fast via digitala möten.

De båda kyrkorna, som ligger drygt en kilometer isär på väster, har sedan flera år en del samarbete, bland annat med körsång.

– Med den här kulturveckan vill vi lyfta området. Här finns vi nära socioekonomiskt utsatta bostadsområden och vi samarbetar med Träffpunkt Oxhagen för att stödja familjer, berättar Anna Lena Evehäll.

Glad över responsen

I Längbro kyrka är det Cathryn Ekeberg som varit samordnare och hon är glad över responsen.

– Det blev ett roligt evenemang. Vi fick många besökare som inte går i Svenska kyrkan annars, som såg att det finns verksamheter här att umgås genom.

– Det var ett fint sätt att visa de kreativa krafter vi har och vilket ideellt engagemang det finns i de båda kyrkorna, säger Cathryn Ekeberg och konstaterar att både utställningar och samlingar varit välbesökta och uppskattade.

Nu hoppas de båda att kulturdag­arna ska ge mersmak och ännu större kontaktnät. De påpekar att det är bra med samarbete för att mer får upp ögonen för varandras verksamheter och samtidigt göra något bra för området.

– Det skulle vara roligt att ha fler musikarrangemang ihop, tillägger Cathryn Ekeberg.

Taggar:

Hantverk

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.