Göteborgs stadsfest stärkte ekumeniken

Göteborg 400 år
Foto: Per Larkvist.

Det var feststämning i Göteborg då staden i helgen firade en försenad 400-årsfest. Kyrkorna fick en framträdande roll framför allt genom den stora konserten med många kända artister som samlade omkring 10 000 i Frihamnen på lördagen.

Det var varmt, trångt och festligt i Frihamnen denna helg. Göteborgarna kunde åka gratisfärja över älven för att komma till evenemangsområdet. Kyrkorna, som samlades under devisen Hjärta Göteborg, hade en given plats i evenemanget där lördagens konsert blev höjdpunkten med artister som Sebastian Stakset, Samuel Ljungblad, Gladys Del Pilar, Peter Hallström, Michael Jeff Johnson och Jennifer Brown.

Tält för samtal och förbön

Pastor Urban Ringbäck, ordförande i den ekumeniska föreningen Hjärta Göteborg, är överväldigad över att så många besökte evenemangsområdet denna helg. Förutom konserten pågick också andra evenemang i aktivitetsområdet med bland annat tema som fred, scouting, diakoni och hållbarhet. Det fanns även ett tält för samtal och förbön.

– Kyrkorna har förberett det här evenemanget under flera år och nu känner vi både tacksamhet och glädje över att det blev så bra. Arbetet med stadens jubileum har utmanat oss och fört oss närmare varandra, säger Urban Ringbäck.

Projekt om ungas psykiska hälsa

I samband med lördagens konsert presenterades ett projekt om ungas psykiska hälsa som kyrkorna tillsammans står bakom. Det blev ett stort gensvar och redan under konserten där projektet presenterades swishades det in 200 000 kronor. Tanken är att skapa ett utbildningsprogram riktat till ungdomsledare för att ge större kunskap om hur man möter unga med psykisk ohälsa och hur man kan slussa vidare när de egna resurserna inte räcker. Utbildningen ska ske i samarbete med S:t Lukasstiftelsen, berättar Urban Ringbäck.

Han tror att både projektet och hela arrangemanget i Frihamnen kommer att ha betydelse för framtiden och kyrkornas medvetenhet om hur mycket man kan göra tillsammans.

– Vi behöver varandra och vi står starkare när vi är enade, säger han.

Stor ekumenisk gudstjänst

Hjärta Göteborg smygstartade redan under pingsthelgen med en stor ekumenisk gudstjänst i domkyrkan. Urban Ringbäck ser den gemensamma gudstjänsten och evenemanget i Frihamnen som två delar av ett gemensamt firande.

– Jag är övertygad om att det blir en fortsättning för vi som kyrkor behöver varandra, säger han.

 

Taggar:

Ekumenik

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.