Sociala Missionen: Bryt Tidöavtalet om migration

Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vid pressträffen då Tidsöavtalet presenterades. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sociala Missionen antog vid sitt årsmöte i ett öppet brev ett upprop riktat mot regeringen och riksdagen.

Man kritiserar de aviserade förändringarna av migrations- och integrations­politiken som regeringen och Sverigedemokraterna kommit överens om i det så kallade Tidö-avtalet.

I brevet poängteras att både den styrande majoriteten och Socialdemokraterna vill begränsa mottagandet av människor på flykt.

Man skriver: ”Vi som ombud från våra församlingar vid Sociala Missionens årsmöte ser med oro på vad som skulle kunna komma hända om de begränsningarf på migrations- och integrationsområdet som ska utredas enligt Tidö-avtalet genomförs. Vi gör utifrån vår kristna värdegrund, vår syn på människors lika värde och vår praktiska vardagliga, mångåriga erfarenhet av att arbeta med de människor det gäller.

Asylprocessen mindre rättssäker

Sociala Missionen ser redan hur svårigheterna för asylsökande ökar. Går överenskommelserna i Tidöavtalet befarar man att asylsökandes rättigheter kommer att minskas ytterligare, till exempel rätten till offentligt biträdade. Det kommer menar man göra asylprocessen mindre rättssäker. ”Hela asylprocessen är tänkt att präglas av större kontroll och inskränkta rättigheter”, skriver man i det öppna brevet.

Man kritiserar även ett ökat införande av tillfälliga uppehållstillstånd, vilket man befarar kommer att innebära svårig­heter för den asylsökande att planera sin framtid. Även införandet av en kvalificering till välfärdsförmåner får kritik, som man menar kommer att leda till ekonomisk utsatthet, inte minst för barn.

Förstärkt rätt till familjeåterförening

Brevet avslutas med uppmaningen till regering och riksdag att inte genomföra de föreslagna förändringarna i migrations- och integrationspolitiken. I stället vill man bland annat se säkrad tillgång till trygga boenden och förstärkt rätt till familjeåterförening.

”Vi måste alla visa att Sverige är ett humant och rättsäkert land” lyder avslutningen.

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Jag frågar mig när brister det mellan L och SD, när börjar KD barmhärtiga flygel att resa ragg? Och nu ska ju Finland få en regering med ett snarlikt underlag.
Lars
Sverige har flest terrorister och skjutningar i Eu En fristad för gängkriminella och flest utanförskap mindre som jobbar och fler får bidrag

 

Till minne

Söndagsservice