Skjortorna är del av min kallelse”

Simon Butler fick dåligt samvete av sin Kina-sydda prästskjorta. Nu sys hållbara fair-trade skjortor i ­Indien genom hans och pappans företag. Foto: Privat

En predikan om vem vår nästa är fick brittiske Simon Butler att fundera på vem som hade sytt hans prästskjorta. Nu fyller Butler & Butler 15 år och har levererat Fairtrade-märkta skjortor till Sverige nästan lika länge.

– Sverige var ett av första länderna vi exporterade till, säger Simon Butler. Vi visste nästan ingenting när vi började 2008, men vi hittade en fabrik på Mauritius där de kunde sy sådana här kragar – det är ju svårt – och vår första leverans var slutsåld redan innan den hade kommit till England.

Butler & Butler består av ­Simon Butler och hans pappa Richard. Numera har de också tre anställda, och de har sitt kontor och lager i Hook nära Basingstoke en timmes tågresa från London.

Anglikansk präst

Simon Butler är anglikansk präst i ett stort pastorat med många kyrkor och få präster, så han fördelar sin tid mellan församlingarna och samhällena, och det är hans pappa som sköter det mesta av vardagsarbetet i företaget.

Simon Butler

– Det var när jag var i min första församling som jag kom på det, berättar Simon Butler. Jag höll en predikan om att vara andras nästa, och jag insåg att jag stod där i en prästskjorta som var sydd i Kina och hade kostat mig ungefär 14 pund. Jag bestämde mig för att leta upp en Fairtrade-certifierad skjorta.

Fairtrade Foundation

Han talade med sin pappa, och de tog kontakt med Fairtrade Foundation. Det visade sig att det inte fanns certifierade prästskjortor och diakonskjortor, men stiftelsen visste om en fabrik som nog skulle kunna klara att sy sådana. Den låg på Mauritius.

– Fairtrade Foundation hjälpte oss att förstå hur allt fungerar, och de hjälpte oss att hitta en tygleverantör också, ett indiskt väveri. Vi beställde mellan två och tre tusen skjortor, några få färger – vi ville testa.

Det blev början till en ny möjlighet för brittiska präster, diakoner och biskopar att leva som de lär, och snart kom också efterfrågan från andra länder.

– Det är många som vill göra rätt, säger Simon Butler. Och vi har ofta frågat oss: Varför hade ingen gjort det här tidigare? Det var nog många som hade tänkt på det och trott att det skulle bli för svårt. Men vi har haft fokus på vad vi gör och vad vi kan garantera, inte på anklagelser.

Alla skjortorna sys i Indien

För att reducera transportutsläppen började Butler & Butler ganska snart leta efter en fabrik som skulle klara att sy kragarna och som låg i Indien, så sedan nio år sys alla skjortor där.

Samarbetet med de indiska tillverkarna har utvecklats under åren, och en av de idéer som utvecklades under pandemiåren var att återvinna textildammet och det smutsiga vattnet – det kallas ”grått vatten” – på den fabrik där tyget tillverkas. Av det som tidigare enbart var problem tillverkas numera tegel.

– De har redan byggt en skola av det, och det används i fler lokala projekt. Det är mycket som utvecklas runt fabrikerna – det är en del av att satsa på hållbarhet och människor.

Rykte om sig att vara av lite sämre kvalitet

Fairtrade-certifierade varor har i Storbritannien rykte om sig att vara lite sämre än konventionella, förklarar Simon Butler.

– Men jag tror att det håller på att förändras, säger han. Vi gör inga kompromisser – det ska vara kvalitet, vi arbetar affärsmässigt, det är etiskt och hållbart.

Varje år berättar Butler & Butler för sina kunder vad de har åstadkommit.

– Vi redogör för hur många ton bomull som har blivit skjortor, vilka investeringar som kooperativen har fattat beslut om, utbildningsstipendierna för barn. Vi berättar för dem om vilken inverkan de har haft.

– Ibland är det någon som säger: ”Men visst skulle du helst bara vilja vara präst?”, berättar han. Nej, jag är präst först av allt, eller egentligen kristen först av allt, men skjortorna är en del av min kallelse som Simon. Förhoppningsvis krockar inte kallelserna. Förhoppningsvis berikar de varandra.

Anna Braw

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne