Ska den som flyger skämmas?

Ett flyglan lyfter från Bromma och stiger över trädtopparna i Hornsbergsparken. Svenskarnas flygande har minskat sedan toppen åren 2017/2018, och det verkar inte enbart bero på pandemin, enligt Sveriges Natur. Foto: Janerik Henriksson / TT

I Svenska kyrkan får en biskop mothugg efter att ha varnat för en ny klimatsyndakatalog. Frågan om flygandets gränser berör även Equmeniakyrkan.

I ett debattinlägg i Kyrkans Tidning varnade biskop Johan Tyrberg för att kyrkan håller på att skapa en ny syndakatalog när man lägger så stort fokus på att minska flygandet. Biskopen menade att klimatinsatser är viktiga, men att även andra frågor måste prioriteras. Lunds stift skulle därför flyga längre sträckor de kommande åren, då man vill satsa på att knyta kontakter med kyrkor i andra länder.

Många håller inte med

Hans inlägg har därefter fått hård kritik, av bland andra biskopskollegor, klimatsamordnare och teologer.

- Gensvaret som han fått tycker jag är intressant. Det finns en bred uppslutning och många har reagerat på biskopens faktafel, säger Henric Götefelt, som är projektledare för klimatnödläget i Equmeniakyrkan.

Frågan om flygandet är het inte bara inom Svenska kyrkan, utan även i många församlingar och andra kristna sammanhang. När går det egentligen att rättfärdiga en flygresa?

Henric Götefelt tycker att kyrkan måste kunna vara tydlig med att flygande skadar klimatet.

- Det är viktigt att inte hamna i syndakatalogstänkandet, men det blir snett om vi inte kan prata om att vissa beteenden är negativa, säger han.

Systemet måste förändras

Det är dock det övergripande systemet som inte är hållbart menar han, och därför kan inte allt ansvar läggas på individen.

- Samtidigt så har flygresor en negativ effekt på klimatet, vi ser det nu med torka och översvämningar. Och det är ju grundläggande att man som kristen inte vill skada andra människor, säger han.

Han har förståelse för att anställda i en kyrka kan behöva göra flygresor.

- Equmeniakyrkan är kallad att vara missionerande och att bygga relationer i andra länder. Det innebär resor och flygande, men jag vågar ändå påstå att vi kan skära ner på vårt flygande utan att tumma på vårt uppdrag som kyrka.

Han kommer aldrig mer att flyga

Joel Wanemark, ordförande i God jord, har fattat beslutet att aldrig flyga mer eftersom flygandet ger så stort klimatavtryck. Men det är inte ett beslut han vill tvinga på andra. Precis som Henric Götefelt så vill han främst se genomgripande samhällsförändringar.

- Jag tror vi har ett ansvar och en kallelse att leva med lätta fotavtryck på jorden, men det är förändringar på systemnivå som måste till, säger han.

Han tror inte att kyrkan håller på att skapa en ny syndakatalog, som biskop Johan Tyrberg varnade för.

- Den liknelsen haltar betänkligt. Förr fanns tanken att vissa handlingar gjorde människan syndig, det var handlingar som påverkade den enskilde individen. I det läget vi befinner i oss nu så får flygning negativ effekt på många, det handlar inte bara om din själ.

Missionen gör flyget nödvändigt

Även om han vill se ett begränsat flygande så menar han att det finns tillfällen då det faktiskt går att rättfärdiga.

- I en kyrklig kontext så finns det internationellt arbete som kan vara svårt att genomföra utan att vara på plats, då kan det behöva prioriteras. Men jag kan tänka att semesterresor till Mallorca kanske får stryka på foten.

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Jag vill se Uppsala domkyrka
Men då vill jag åka tåg dit. Det är ju rimligt avstånd ,miljövänligt och BEKVÄMT

 

Till minne