Sjövik i Lerum tar höjd för framtiden

Carl Borgentun och Emanuel Furbacken

Carl Borgentun och Emanuel Furbacken tycker att det finns utrymme för tillväxt i Sjövik. Foto: Robert Tjernberg

Ryktet om Equmeniakyrkans tillväxt i Lerum är betydligt underdrivet. Även i Sjövik blomstrar kyrkans verksamhet i kommunen.

När Sändaren i förra numret lyfte upp exemplet Lerum som en kommun där man ser tillväxt i alla kommunens Equmeniakyrkor, missades Sjövik. Vid närmare granskning var det ju väldigt trist, för den lilla församlingen mellan Alingsås och Gråbo visade sig vara en högst livaktig gemenskap, också 152 år efter starten.

– När jag kom hit som pastor 1983 var vi 40 medlemmar, nu är vi 60 så det har gått framåt, säger Emanuel Furbacken när han visar runt i det ljusa klassiska missionshuset. Numera är han församlingsföreståndare på frivillig basis i jakt på att en ny pastor ska vilja ta tjänsten som ligger ute.

Samarbete och framtidsplaner

För tillfället kan de bara erbjuda 50 procent, men ett växtpoolssamarbete med Bergum, Guntorp och Älvängen har initierats och som de hoppas kan ta fart framöver. – Vi kommer att ha ett möte i augusti med församlingsutvecklare i regionen (Mikael Nilsson) för att se hur vi kan samarbeta i detta. Men det kan nog vara lockande för anställda att ingå i ett större team, funderar Emanuel.

Väntan på pastor (eller diakon för den delen) stoppar däremot inte verksamheten. 

– Vi har 25 barn här på sprall och trall (0–5 år) på fredagar och runt ett tjugotal scouter så det är väldigt kul, konstaterar Carl Borgentun, församlingens equmeniaordförande.

Engagemang och aktiviteter

Församlingen är också en av de mer aktiva föreningarna på orten och engagerar sig i allt från löptävlingar till ekumeniska satsningar. Något som får församlingen att sticka ut är att det ett par gånger per termin erbjuds vandringsgudstjänster, Gå och må bra-gudstjänster, och gudstjänster vid den kåta som församlingen äger. – Vi har ju varit lite av en ur och skur-kyrka. Det är väldigt fint att lyssna på predikan när man hör fågelkvittret, menar Emanuel.

Är ni rentav en friluftsförsamling? 

– Haha ja kanske lite, säger Carl.

Eftersom Sjövik ligger lite utanför de kringliggande samhällena, som Lerum, Gråbo och Alingsås är upptagningsområdet lite annorlunda. 

– En del har ju vuxit upp här, andra kommer från Alingsås. Man har känt sig mer hemma i den mindre gemenskapen. Ett par har också flyttat hit från Tyskland och blivit väldigt aktiva, berättar Emanuel.

Möjligheter till tillväxt

Men kan ni växa om man vill vara med här för att det är lite mindre? 

– Ha ha. Ja, det finns utrymme för det också. Vi är ju ett par som är lite yngre nu, och även yngre än jag då, säger Carl och Emanuel berättar att det på ganska kort tid flyttat många barnfamiljer till området.

En av de stora satsningarna framöver, förutom växtpoolen, är därför det på livsnära samtal. Ett utrymme där kyrkorna får vara en plats att tala högt om de stora frågorna på.

En fin tradition i Sjövik, beläget i Equmeniatäta Lerums kommun, sedan 1872.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA