Sebastian Stakset: "Kristna ledare ska inte bete sig så här"

Sebastian Stakset slår ett slag för anständigt beteende efter vad han ser som mobbing mot Per-Olof Eurell. Foto: TT och privat

Per-Olof Eurell mobbas av gamla vänner efter att han bytt fot i HBTQ-frågan.

Det menar artisten och evangelisten Sebastian Stakset som gick till motattack på EFK-pastorn Stefan Swärds blogg, och nu vill belysa det han menar vara riktigt dåligt beteende bland kristna ledare.

För några veckor sedan sände Världen Idags tidigare ordförande Per-Olof Eurell ut sin nya bok ”verkligheten korrigerar”till flera pastorer inom samfundsvärlden.

I boken får vi följa familjen Eurells process kring sonen Gabriel som för några år sedan kom ut som homosexuell. Eurell menar själv att ambitionen med boken främst är att utmana de pingstkarismatiska miljöerna i att bli bättre på att bemöta HBTQ-personer, men har erhållit kritik för att även på allt för svag grund förespråka en förändrad äktenskapsteologi.

Debatt i Sändaren

I Sändaren har läsare också kunnat följa en debatt mellan Per-Olof och Olof Edsinger i efterdyningen av att boken kommit ut. 

I boken får vi även följa med in i konflikter som pågått inom Livets Ord och Världen Idag i samband med Eurells teologiska förflyttningar och de slitningar som det inneburit mellan forna vänner.

Eurell menar sig ha utsatts för en utfrysning av av en del av sina vänner sedan han inledde sin gir i HBTQ-frågan. I sin bok talar han bland annat om hur både han och familjen behandlats av en icke namngiven teolog.

Sebastian Stakset ryter ifrån

Mycket lite har dock offentligt diskuterats i saken innan den kände artisten och evangelisten Sebastian Stakset fick nog efter att ha läst kommentarerna på ett blogginlägg av EFK-pastorn Stefan Swärd (reds anm. Sebastian kommenterade inte Swärd) Han kommenterade så här : ”Du missa den lilla detaljen att din gode vän Kjell-Roger (Holmström, bla. delägare i Världen Idag) gick upp på Eurells kontor och hotade honom och sa att han skulle förstöra hela hans liv om han inte hoppade av. Så sjukt mycket äckliga beteenden i kyrkan så jag blir mörkrädd. Med vänlig hälsning Sebastian Stakset. Ps. Jag ringde upp Kjell Roger och sa åt han att inte hota folk. Vill man leka tuff så kan man snabbt få inse att det finns tuffare folk än en själv!” 

Kommentaren bottnar i ett bråk som enligt Eurell och Stakset ska ha uppstått i tidningen Världen Idags styrelse vid tiden för att Eurell lämnade sitt ordförandeskap. När Sändaren pratar med Stakset utvecklar han saken ytterligare.

- Jag vill vara tydlig med att jag inte lägger mig i den teologiska debatten, det är inte det det handlar om här, men jag kommer alltid stå upp för när jag tycker att man beter sig dåligt. Och det är vad jag ser att många gör mot P-O just nu.

Sebastian Stakset vet var han drar sina gränser. Foto: TT

Står upp mot mobbing

Incidenten är en av flera händelser som Stakset reagerar kraftigt på och gör att han nu öppnar upp i frågan.

- Han gick upp till P-O:s kontor och skrek och hotade honom att göra livet surt. När jag pratade med P-O strax efteråt var han helt skärrad. Det är inte så man beter sig som kristen, utan snarare något som jag känner igen från mitt kriminella liv. Då flippade jag och ringde upp Kjell-Roger. Jag blev arg och skötte mig inte heller perfekt. Men du vet, jag var själv mobbad som liten själv och kommer alltid stå upp mot mobbing.

Det är också hur han benämner det "drev" som Per-Olof menar går mot honom i vissa av de kretsar han tidigare rört sig. 

- Det är fruktansvärt att se kristna bete sig så här. Du vet, jag har sett det här inifrån och jag tänker att om man ska leva i demokrati kan vi inte vara rädda för om människor skickar en bok till oss och har andra teologiska uppfattningar än oss själva. Nu har ju Lars Enarsson med fler dragit igång och ska be "emot" Per-Olof. Det är inget annat än vuxenmobbing. Det handlar inget om teologi. Det handlar om respekt och medmänsklighet. 

Eurell gläds över stödet

Per-Olof Eurell är glad över det stöd han nu offentligt får av Stakset;

- Sebastian Stakset är min granne och en god vän. Hbtq-personer är välkomna till Heart of Evangelisms möten (Staksets hjälp och missionsorganisation), men han tar inte ställning i fråga om äktenskapsteologi – hans drivkraft och identitet är som evangelist och inte som teolog, berättar Eurell och fortsätter:

- Gällande hans kommentar om Kjell-Roger Holmström, så ville han för några år sedan att tidningen skulle driva en mer aktiv linje mot samkönade äktenskap och ”hbtq-agendan”. Han ville att tidningen skulle komma ut med svarta sorgkanter varje dag så länge Sverige inte ändrade sin lagstiftning. Något dåvarande chefredaktören Lukas Berggren sade nej till. Kjell-Roger Holmström sade sig dock vara villig att vara ansvarig utgivare och beredd att sitta i fängelse för hets mot folkgrupp för att stå upp för ”bibelns syn på homosexualitet”.

"Stakset en av få som stod upp för mig"

- Våren 2021 kom Kjell-Roger upp på mitt kontor på Birger Jarlsgatan 41 i Stockholm och hotade mig. Jag skulle offentligt bekänna att jag avfallit från ”den sanna läran” på ledande plats i Världen idag senast tisdag nästföljande vecka. Jag skulle också avgå omedelbart som ordförande i styrelsen. Om jag inte gjorde det skulle han offentligt ”hänga ut mig”. När Sebastian Stakset fick veta detta kontaktade han Kjell-Roger. Sebastian Stakset var redan då en av de få personer som stod upp för mig när jag inte tog avstånd från min son Gabriel.

Han förklarar vidare:

- Kjell-Roger skickade sedan ut ett olustigt brev till 1000 småaktieägare i Världen idag för att få deras fullmakt att på bolagsstämman rösta bort mig. Jag avgick dock frivilligt. Jag hade aldrig bett att få ha denna roll. Jag har gjort det för att jag blivit tillfrågad. Jag har utan arvode lagt mycket tid på denna uppgift och lyckats vända tidningen från att ständigt vara på obestånd till att ha sund ekonomi, berättar Eurell.

Vill inte döma någon

Sebastian Stakset hoppas på försoning, men är bedrövad över det tonläge som de senaste åren återfinns i olika läger.

- Jag skäms för att vi beter oss så här i kyrkan. Det är inte vårt jobb att döma andra människor och peka ut varandra. Jag har skadat så många människor tidigare i livet och vet att jag inte är utan synd. Ingen är det. Vårt jobb är att älska och välsigna varandra. Inte döma och mobba.

Sändaren har sökt Kjell-Roger Holmström som dock valt att inte lämna någon kommentar till varken Stakset eller Eurells påståenden.

 

PO Flodström, Robert Tjernberg

6 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Inte förvånad
Varför blir man inte förvånad över att homofober också är mobbare?
Kent Johansson
Förfärligt med mobbing mot den som tolkar bibeltexter annorlunda än traditionen. Den kristna traditionen har ju av vana förföljt o trqkkaserst oliktänkande. Tyvärr. Traditionen har inte alltid rätt.
Lars
Hej Man behöver inte mobba. Men frågan är om vi skall ta bort, det som vi tycker i bibeln, Jungfru födseln, tungotal, synd, frälsning mm då är det vä ingen vits att ha bibeln, då kan vi kasta den i sophögen Mvh Lars
GITTAN
När vi fått del av Jesu kärlek och Gud får forma oss som han vill ha oss , lägger han ner i var och en av oss hur vi ska vara som Kristi efterföljare. Kärleken är det starkaste vapnet.
Kärleken segrar, men kärleken varnar
Kärleken segrar, men kärleken varnar.. Som kristna ska vi inte aktivt leva i synd, eller förleda andra att leva i synd. Sj har jag upplevt samkönad attraktion.. Men jag vet i samvetet och i bibeln att det är fel att leva ur. Sä även tidelag och porrmissbruk.. det skadar ingen men är inte heligt.. helighet är att ha ett rent hjärta/samvete och att lyda Gud.. Homosexualitet är inte fruktbart.. Man kan inte bilda biologiska familjer som homosexuell och sexualiteten blir därmed enbart kollektiv onani.
LG
Är inte bibeln tydlig nog?

 

Till minne