Scoutläger i väst samlade 2000 taggade deltagare

Elias Jildestedt tycker att storläger är najs. Hotet att slänga Tilda Ekelund i slaskgropen är möjligen mindre najs…

Wokmiddagen fixar Lova Granquist, Signe Tullebo, Lisa Rosklint och Tilda Ekelund, smålänningar som hängde på region Västs storläger.

Så var det äntligen dags för storläger för scouterna i Västsverige. De nästan 2000 deltagarna njöt och fullkomligt myllrade på lägerområdet. Men en sak stötte på oväntad patrull: Att bygga kök av slanor var förvånansvärt svårt efter pandemiåren.

Det var så många glada återseenden, nya bekantskaper och gamla scouträvar som inte kunde hålla sig borta när det var dags för lägret Upptäckten i Equmenia Västs regi. Kårer från hela regionen och ytterligare några tillresta från längre håll kom för allt det som hör ett läger till: lägerbål, hantverk, lekar, marknadsdag, bad, gudstjänster, spårningar och mycket mer.

Exotisk upplevelse

För ovanligt många är lägret en alldeles ny och exotisk upplevelse – eftersom det nu är så många årskullar som aldrig varit på läger på grund av pandemin. Och med detta följde lite oförutsedda problem: En stor del av scouterna kunde inte surra och därmed inte få upp sina trefotskök.

– Vi har surrat och sen har vi fått surra om igen. Men nu kan de och det är fantastiskt att se glädjen när de lär sig, ler Eva Andersson, Guntorp.

– Det är många kårer som märker av det här, konstaterar lägerchefen Peter Karlbom, Kungälv, som liksom lägerchefskollegan Sandra Wristel, Sollebrunn-Gräfsnäs, sett att många scouter inte riktigt visste vad de skulle förvänta sig av ett läger.

– Sen är det små detaljer som hur man diskar en kåsa eller organiserar sina saker i tältet. Det är heller inte lätt att veta innan man varit på läger första gången.

Byggde gemensamt kök

En del kårer löste det improviserat genom att slå ihop sina patruller och bygga ett gemensamt kök. Eftersom lägret sammanföll med den uppskjutna jamboreen i Skåne, saknades också en del av de äldsta scouterna på Upptäckten.

Att elda kan också vara en utmaning för nybörjarna men många är imponerade av vad de själva kan laga för gott över öppen eld.

I Huskvarnas kök steker några killar pannkakor. Det stod på dagens önskelista och på lägrets imponerande ”mataffär” är det bara att hämta det som behövs.

– Och vi håller på att skära grönsaker till en kycklingwok, visar resten av gänget i och skär små perfekta kuber av allehanda grönsaker.

– Jag trodde att vi mest skulle laga till grytor men vi gör flera olika sorters maträtter, säger Oskar Wahlberg, Huskvarna, som är på sitt första läger.

– Det är ungefär som jag trodde. Jag har lärt mig surra nu fast utedass hade jag inte räknat med…

– Vi tyckte att det skulle vara najs med storläger så vi ville gärna hänga med, säger Elias Jildestedt just innan han hotar Tilda Ekelund med ett dopp i den förhatliga slaskgropen.

Tovar en sork

Scouterna i Borgstena hade inte lång väg hit men det gör ingenting tycker scouten Alice Wärnklev som tovar sig en sork.

– Allra bäst är att träffa en massa nytt folk och prata med dem!

Det finns gott om aktiviteter och kreativa sätt att engagera alla deltagare. Programmet är omfattande och antalet funktionärer är så många att deras barn fått eget ”lägis” för barn i föreskole- och fritidsåldrarna.

Hur smakar såpavatten? Astrid Hårsmar, snart 2 från Herrljunga, undersöker saken medan mamma Lisa hjälper scouter att tova ull.

Tre stora tältkyrkor står på området, alla med olika tema; lovsång, undervisning och kreativt skapande. Härav står det ett stort träkors i cirkustältet som är hantverkstält om dagarna. Tovning, täljning, luffarslöjd och det andra sker inte bara under hantverkstimmarna utan även under gudstjänst för den som så vill.

Slöjdar koncentrerat

Lägerchef Peter stannar upp i tältöppningen. Därinne är det fullt av folk som koncentrerat slöjdar, pratar, lär och skrattar. I två och ett halvt år har han och Sandra planerat för lägret.

– Det bästa är att se hur allt kommer till liv. Att stanna upp såhär och kolla på allt som vi faktiskt varit med och gjort.

– Jag är så stolt över både vårt och alla funktionärers arbete. Vi har lagt många timmar på planeringen och innan är det svårt att föreställa sig hur det ska bli. Första lägerbålet tog riktigt tag i hjärtat på mig och jag fick en tår i ögat, konstaterar Sandra.

Beställt 60 kilo färgad ull

Sist det var storläger på åkrarna i Tämta var för 13 år sedan. Också den gången var Eva Andersson, Guntorp, ansvarig för lägerhantverket som tar emot 400 scouter i taget. Den här gången har hon bland annat beställt hela 60 kilo fluffig, färgad ull som blir till tovade vackra saker.

– Jag lägger en semestervecka på detta för att jag älskar Jesus. Jag vill att barnen ska få lära känna Jesus och få med sig fantastiska minnen hem. Här i hantverkstältet är det ett gytter av människor som gör en massa roliga saker i ett kreativt vimmel. Barnen får uppleva att de får lyckas med något, något som är fint som håller att ta hem. Det stärker deras självkänsla. Det är fantastiskt att få vara med om.

På området finns även en affär, caféer och ett lägerbibliotek. Sjön som ligger alldeles bredvid är också välbesökt i det varma vädret. På vägen finns stora ytor där såpafotboll och nyklassiska scoutlekar som Kalle Kaos och gå på (stärkelse)vatten blir till fler lustfyllda minnen.

Taggar:

Scouter

Anna Hagnell

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice