Sändaren avslöjar nya uppgifter om kyrkattacken

Den 17 augusti gick mobben till attack mot kristna i Jaranwala. Ingen person ska ha dödats, men den materiella förödelsen är stor. Foto: K.M. Chaudary

Den våldsamma kyrkattacken i Pakistan berodde inte på hädelse. Det uppger en pakistansk källa med insikt i händelsen till Sändaren.

Det var i förra veckan som en mobb i orten Jaranwala i distriktet Faisalabad gick till att attack mot kristna i området. Uppgifterna om vad som hade hänt var länge bristfälliga, men nu börjar fler detaljer att klarna. Fler än 20 kyrkor attackerades och många är idag helt utbrända. Samtidigt förstördes hundratals privata bostäder.

Människor har inte vågat återvända hem

En person som Sändaren har kontakt med har mött många av offren för våldet.

- Jag besökte kyrkor som var helt utbrända, det var inget kvar förutom ruiner. De kristnas hus var övergivna, och polisen bevakade dem inte, säger hon.

Hon berättar att mobben plundrade husen och tände eld på dem. De kristna hade då redan flytt sina hem, då det tidigt på morgonen började hetsas mot kristna från moskéer. De flesta hade ingen möjlighet att rädda sina tillhörigheter.

- Jag besökte människor strax efteråt. De kristna grät högljutt när de såg sina hem, de satt i askan av sina utbrända hem och grät bittert, säger hon.

Tvingats att konvertera

Enligt uppgifter till henne ska kristna ha tvingats att konvertera för att undkomma våldet. De kristna har ännu inte vågat återgå till sina jobb, och barnen stannar hemma från skolan.

- De är rädda och traumatiserade, säger hon.

Det har sagts att orsaken till mobbens ilska var att någon funnit ett exemplar av Koranen som var skändat. En man anklagades för hädelse, som i Pakistan är ett brott som kan leda till dödsstraff.

- Jag har fått bekräftat att den anklagade är oskyldig. Allt bottnar egentligen i en konflikt kring ett lån, men som hämnd har en hädelseanklagelse fabricerats för att göra maximal skada.

Falska hädelseanklagelser är ett välkänt fenomen i Pakistan. Kristna, men även muslimer och hinduer, kan anklagas av personer som vill hämnas, överta mark eller vinna andra personliga fördelar.

Kritik mot polisen

Pakistanska myndigheter har skickat paramilitära styrkor till området för att skydda de kristna, då händelsen blev en stor nationell och internationell skandal. De kristna som drabbades är dock kritiska till polisens agerande.

- Nu är polisen aktiv, men polisen agerade långsamt när utropen började att göras från moskéerna. Det fanns poliser som begärde förstärkning, men högre befäl sa att de inte hade tillräckligt med personal att sätta in.

Hon efterlyser ny lagstiftning för att skydda minoriteterna i Pakistan. Men det är lagar som inte får stanna vid pappersprodukter utan som också måste implementeras.

- Regeringen har inte kunnat inte stoppa sådana incidenter hittills. Det är frågan om kapaciteten finns.

 

 

Fakta: Kristna i Pakistan

Pakistan grundades 1947 som ett hemland för muslimer. I dag har Pakistan fler än 200 miljoner invånare, av dem är cirka fyra miljoner kristna. De kristna härstammar främst från lågkastiga hinduer, och har ofta yrken med låg status, som städare och renhållningsarbetare.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne