Så var inspelningen av Saliga sånger i Nashville

Musikern Michael Jeff Johnson var med på resan till USA och inspelningen av Saliga sånger. Foto: Olivia Karlberg

Programmet Saliga sånger har blivit en jättesuccé som berört många. Nu berättar musikern Michael Jeff Johnson om den starka upplevelsen i Nashville.

Saliga sånger sågs av nästan en kvarts miljon tittare när det sändes i torsdags, och Sveriges television vittnar om att ovanligt många har hört av sig efteråt och önskat uppföljning. En av artisterna som deltog i programmet är Michael Jeff Johnson, och han gläds åt gensvaret.

- Vi som var med har nog alla fått en enorm respons. Många har sagt hur de blivit starkt berörda, och nåtts av musiken och berättelserna, säger han.

En intensiv vecka

Han reste över till Nashville i november 2022, där han var tillsammans med svenska och norska musiker i en vecka. För honom var det självklart att tacka ja när han fick frågan om att delta.

- Det här var ingen nostalgiresa, utan syftet var att skapa något nytt, att båda ta tillvara den sångskatt som vi har och att vara framåtriktad. Det kändes fräscht och viktigt, säger han.

Han berättar att det uppstod en speciell atmosfär på plats i countrymusikens huvudstad. Även om musikerna och sångarna hade olika bakgrund och tillhörde olika generationer så fann man varandra.

- Det var omskakande, för det blir så tydligt vilken gemenskap och kärlek det finns. Det blir ett hjärta i sångerna, och det ger oerhört mycket glädje, säger han.

Amerikanarna blev berörda

Under veckan delade man inte bara musiken och sången, utan även personliga livsöden, kamp och tårar.

- Det är inget som är fejkat eller framtvingat i programmet, säger han.

Ett amerikanskt team fanns på plats och arbetade med produktionen. Enligt Michael Jeff Johnson blev också de berörda under inspelningarna.

- I USA går många kristna artister in i sådana här program medvetna om sin status och position. Men amerikanerna blev fascinerade av ödmjukheten under den här produktionen. Det finns inte tillstymmelse till att försvara någon status, utan vi lyfter varandra, som en familj, säger han.

Endast kärleken segrar

Han har många minnen från inspelningarna. En höjdpunkt var när de framförde Arne Höglunds sång Endast kärleken segrar.

- När vi sjöng den i Nashville så blev det så starkt, sången blev en bekännelse, bön och proklamation. Det är detta som är kärnan i det vi vill berätta, det handlar om kärleken och försoningen.

USA har något att lära

Men måste man åka hela vägen till Nashville för att spela in sånger med norska och svenska musiker? Michael Jeff Johnson tror att det kan vara inspirerande att byta miljö, och den andliga musiken i Skandinavien har ofta inspirerats av countrymusiken i Nashville. Att komma dit var en stor upplevelse för honom och många andra, som inspirerade. Men det handlar inte bara om att påverkas av den amerikanska miljön.

- Jag tror också att vi i Skandinavien har något att bidra med till i USA och världen. Så någonstans finns en vision om att knyta de banden, och vi samarbetade lite med amerikanska artister, säger han.

Veckan i Nashville var mycket intensiv. Under den tiden spelades det in material till åtta program som finns färdiga att sända. Förhoppningen är att SVT nu ska säga ja till att sända hela serien.

- Programmen kommer att sändas på något sätt, frågan är bara på vilken plattform. Vi hoppas förstås att SVT ska vilja sända.

 

Jonatan Sverker

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Anders Renström
Tyvärr så missade jag programmet!? Hoppas att SVT sänder hela serien.

 

Till minne