Halldorf om krocken med kyrkans tystnadskultur

Joel Halldorf. Foto: Mikael M Johansson

Det var på ett möte med frikyrkliga ledare som Joel Halldorf upptäckte frikyrkans tystnadskultur. Det avslöjar han i senaste avsnittet av Sändarens podd, Sänd - samtalet, med chefredaktör Robert Tjernberg.

Teologiprofessorn Joel Halldorf har under ett antal års tid varit den kanske starkaste kristna rösten i offentligheten, ofta den röst som försvarat kyrkan i ett sekulärt samtal.

Den senaste tiden har han också mer öppet lyft andra sidor av det sammanhang han vuxit upp i - inte minst har frågan om HBTQ-personers öden i kyrkan varit en fråga som blivit starkare för honom.

Sändarens Robert Tjernberg och Joel Halldorf i samtal. Foto: Mikael M Johansson

Upptäckte tystnadskulturen

I senaste avsnittet av Sändarens podd, som till stor del handlar om hans nya bok Bokens folk, och om hur kristna kan få tillbaka sin glöd att läsa bibeln (och andra böcker) kommer Sändarens chefredaktör Robert Tjernberg och Joel Halldorf in på den paradoxala baksidan - den tystnadskultur som det stundtals vittnas om i olika sammanhang.

Joel Halldorf trodde länge det var en produkt av gångna tider, men i samtal med frikyrkoledare för EFK och Pingst, berättar han i podden, så fick han själv syn på att den fortfarande finns.

Medan EFK inlett en process var Daniel Alms (ledare för Pingst ffs) svar enligt Halldorf att man inte alls ville ha den diskussionen till det sammanhang som Joel växte upp i.

- Jag sitter på kistlocket (till den frågan), berättar Halldorf att Alm kommenterade om HBTQ-frågan. 

Hur reagerade du då?

- Jag var väl lite häpen, menar Halldorf.

Daniel Alm, Pingströrelsen Foto: Marcus Gustafsson

Så svarar Daniel Alm

I podden betonas att Sändaren vill ge Alm själv utrymme att kommentera och i ett svar skriver Daniel Alm så här:

- Vi ser den som ett råmärke, inte att frågorna om hbtq inte får processas. Som exempel, jag tog ett initiativ till ett dokument som släpptes nu på rådslaget om just detta hur man processar frågan om samkönade relationer, skriver han i ett mail till Sändaren.


Ser du det som en fråga som är viktig för församlingarna att arbeta med?
- Ja, vi gav ut ett material 2019 och nu ett igen som jag skrev om, så det är helt färskt och
bevisar att vi absolut arbetar med frågan och att det är viktigt.

Daniel Alm håller alltså inte med om att ledningen för Pingst försökt att tysta ett samtal om hbtq-frågor. Men att man skulle förändra äktenskapssyn är dock inte aktuellt.

Bokens folk

Bokens folk. Foto: Fri tanke

En annan brännande punkt i samtalet rörde sig om det minskade djupläsandet bland kristna, och vad det i förlängningen betyder för överlevnaden för kristenheten, och då i synnerhet den väckelserörelse som en gång kallades just "läsare". 

Boken som frälsande element

- Vi har inte haft så mycket av de materiella uttrycken men där (i bibeln) finns ett sådant, nästan som ett frälsande element, ett sakrament.

Både Halldorf och Tjernberg delade också sina egna vittnesbörd om vad läsandet betytt för deras tro, och talade om hur deras kristna tror ens skulle ha varit möjlig om barndomens läsning fått konkurrens av dagens appar och mobilspel. 

- Jag läste bibeln överallt, idag hade det kanske blivit Candy-crush istället, säger Tjernberg.

 

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice