Så har församlingen drivit kollo i 49 år

Vilmer Johansson Ekman (t v) och Axel Hast badar och badar i sjön även om temperaturen i luften nästan är ensiffrig. De har just lärt känna varandra och kanske kommer de att börja umgås i höst nu när de just kommit på att de kan cykla till varandra.

Under sex veckor har Trollhättans missionskyrka gett ett 180-tal barn en upplevelse att minnas när lovet är slut.

Vårhaga ligger vackert med sjön Trehörningen alldeles utanför fönstren. Utanför driver regn på tvären och huset är inbäddat i vitluddig dimma, till skillnad från årets första veckors dagläger då solen stekte desto mer. Inne i den ångande storstugan leker en grupp ungdomar Twister på golvet, där armar och ben sträcks åt alla möjliga håll. Men tro inte att de regnvåta tolv graderna därute får ungdomarna att hoppa över badet. Nere i sjön pågår bad och lek för fullt, allt medan läppar blir blå och huden röd av kyla.

– Äh, det är 18 grader i vattnet, då går jag i direkt, säger Axel Hast som ska börja sexan i höst.

Han badar med Vilmer Johansson Ekman, en ny bekantskap från en annan skola i kommunen.

– Men jag kan lätt cykla in till stan så vi kan ses i höst också, konstaterar Axel.

Lägret startade som ett socialt arbete av kyrkan, där kommunen redan från början fanns med på ett hörn. Idag handlar det mer om integration och möten mellan ungdomar från olika skolor i stadens södra delar.

– Detta är en otroligt viktig och välskött verksamhet, säger Monica Hanson, oppositionsråd (S) i Trollhättan som är på besök för dagen.

Halva kostnaden står kommunen för, den andra halvan kommer från en fond vars statuter arrangörerna har att förhålla sig till. Allt praktiskt arbete med planering, anställning av personal och deltagarurval sköts av församlingen.

– Som kyrka har vi ett ansvar i samhället. Vi behöver inte tjäna något för egen del utan detta handlar om integration och socialt patos, säger Christina Vallgren, en av medlemmarna i kollokommittén.

Nästa år firar kollot på Vårhaga i Trollhättan 50 år. Då återkommer Sändaren dit för en djupdykning bland deltagare och ideella.

Anna Hagnell

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.