Så gick det för pastorn som stannade i Kiev

Svitlana och Trigub Vyacheslav tog skydd i badrummet när missiler exploderade i närheten. Foto: Privat

Pastor Trigub Vyacheslav har stannat i Kiev under hela kriget. Även när flyglarmen ljuder så fortsätter han att betjäna församlingen.

När den ryska militären stod vid infarterna till Kiev hade Sändaren kontakt med pastor Trigub Vyacheslav. Många andra flydde valde att fly från huvudstaden, men han och hans fru Svitlana stannade i sin lägenhet. Det var inget lätt beslut.

- Vi funderade mycket på om vi gjorde fel. Det var svårt när det var tomt i butikshyllorna och människorna hade panik, när det inte fanns ljus eller vatten. Men i efterhand är vi övertygade om att vi gjorde rätt.

Fortsatt att stötta andra

Det var en skrämmande tid när flyglarmen ljöd och bomberna föll i närheten, och de tog skydd i badrummet. Men även under denna period ville de hjälpa andra med mat och bröd. Att stötta andra är något som de fortsatt med under hela kriget.

- När helst det är möjligt så gör jag välgörenhetsarbete, jag försöker hjälpa flyktingar, vår militär, stora familjer och människor i nöd. Det allra viktigaste just nu är att bistå med moraliskt och psykologiskt stöd, men vi hjälper också till materiellt.

Församlingen betyder mycket

Trigub arbetar som symaskinsreperatör, men är också pastor i en församling. Gemenskapen i församlingen har varit mycket viktig. Han säger att det finns en stor enighet, som särskilt visat sig under pressade situationer.  De har fortsatt att mötas fysiskt.

- Under dessa två år så är det bara några gånger som vi inte kunnat samlas i kyrkan under helgen på grund av utegångsförbud, säger han.

Även om kriget i någon mån blivit vardag och Kiev inte längre är direkt hotat av ryska trupper så lever de inte ett normalt liv. Vid alla tider på dygnet kan flyglarmet ljuda.

- Min dag påverkas ofta av larmen. Om du är hos doktorn, på bussen eller i affären, så måste du gå ner i skyddsrummet. Du måste vara beredd på att alla planer kan omkullkastas, säger han.

Barnen lider

Hans barn är vuxna och bor på andra platser. Trigub känner dock många familjer som splittrats av kriget, där mannen är kvar medan kvinnan och barnen är utomlands eller långt från fronten i Ukraina.

- Som vanligt är det barnen som lider mest, säger han.

Han vågar inte uttala sig om när kriget är över. Han menar att president Putin skulle få stopp på kriget genast, om han bara gav order om det. Trigub citerar ur profeten Habackuks bok: ”Den övermodige mannen skall inte nå sitt mål. Han spärrar upp gapet som dödsriket, han är omättlig som döden och samlar alla folk hos sig, lägger under sig alla folkslag. Till sist blir han ändå en visa för alla, ett mål för pikar och glåpord.

- Det verkar som att Ryssland först kommer att sluta slåss när man inte längre har kraften att kriga. Kanske att de då kommer till sans.

Många har dött på grund av Putin

Men han menar att för att Ukraina ska segra så krävs ett uthålligt stöd från västvärlden, och det stödet har varit långsamt och bristfälligt.

- Om stödet kommit i tid så hade inte kriget pågått och hundratusentals människor hade inte behövt dö, säger han.

Samtidigt är han tacksam över det stöd som kommer. Han samarbetar med föreningen Tjernobylbarnen i Broby som skickar stöd genom honom och hans församling.

- Jag rörs till tårar över att mina vänner i Sverige i början av kriget bjöd in oss till dem. Jag hoppas att vi en dag kan mötas och att jag för krama och tacka dem för deras kärlek och stöd.

Taggar:

Ukraina

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne